Japanese Design Today 100 -näyttely juhlistaa Japanin ja Suomen 100-vuotisia diplomaattisuhteita

Näyttelyt

Kansallismuseossa 18.1.2019 avautuvan näyttelyn 100 esinettä edustavat japanilaista estetiikkaa, toimivuutta ja innovaatioita sekä uusimpia japanilaisen muotoilun trendejä. Valtaosa näyttelyn käyttöesineistä, huonekaluista, astiastoista, paperitavarasta ja teknologian tuotteista, on luotu viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Näyttelyssä on esillä sekä nuoremman polven että sodanjälkeisten maineikkaiden suunnittelijoiden kuten Sori Yanagin ja Riki Watanaben muotoilua.

Kiertonäyttely juhlistaa osaltaan Suomen ja Japanin 100-vuotisia diplomaattisuhteita ja sen on tuottanut The Japan Foundation yhteistyössä Japanin suurlähetystön ja Suomen kansallismuseon kanssa.

Näyttelyn ohessa esitellään myös töitä Suomessa työskenteleviltä nuorilta muotoilijoilta, joille Japani ja sen muotoiluperinne ovat olleet inspiraation lähteenä. Japonismi nykymuotoilussa -osioon on valittu teoksia avoimen haun kautta Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa opiskelleelta 38 nuorelta muotoilijalta. Muotoilijat ovat omaksuneet Japanista lähtöisin olevia perinteisiä tekniikoita, kuten puuesineiden lakkaamisen ja shino-keramiikan. Teoksissa näkyy myös vaikutteita japanilaisesta pop-kulttuurista, epätäydellisyyttä ihannoivasta wabi-sabi-estetiikasta sekä teeseremoniasta.

Japanese Design Today 100 -näyttely on esillä 18.1.‒17.3.2019 Kansallismuseon pop up -tilassa, jonne on vapaa pääsy.  

Lisätietoja
Näyttelypäällikkö Minerva Keltanen, minerva.keltanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 336 463
Projektikoordinaattori Janne Salo, janne.salo@kansallismuseo.fi, puh. 040 047 9906

Mediakuvat