Hyökkäys keskiosa
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Hyökkäys

Eetu Iston vuonna 1899 maalaama teos Hyökkäys on Suomen sortokausien (1899-1905 ja 1908-1917) aikana valtavan maineen saavuttanut poliittinen vastarintamaalaus. Maalauksessa Suomen vaakunaa vyössään kantava neito puolustautuu hyökkäävältä Venäjän kaksipäiseltä kotkalta, joka pyrkii anastamaan neidolta lakikirjan, aivan kuten sortovuosina Venäjä uhkasi Suomen autonomiaa ja omaa lakia.

Eetu Isto suunnitteli ja luonnosteli kuuluisimman teoksensa aihetta helmikuun manifestin innoittamana jo opiskellessaan Saksassa, mutta maalasi lopullisen version loppuvuodesta 1899 Helsingissä. Isto ymmärsi teoksen aiheen tulenarkuuden silloisessa tilanteessa, ja takavarikoinnin pelossa teos kuljetettiin Ruotsiin.

Teos valmistui helmikuun manifestin jälkeisessä ilmapiirissä ja siitä tuli sortovuosien aikana perustuslaillisen ajattelun ja suomalaisisänmaallisen hengen tunnus. Taulusta tehdyt jäljennökset levisivät kiellosta huolimatta ympäri maata, ja asiamiesverkosto levitti niitä kaukanakin asuville suomalaisille, Ruotsia, USA:ta ja Unkaria myöten.

H30058

Hyökkäys ilman kehyksiä
Hyökkäys toivo
Hyökkays kehykset