RKHY01 AR 119 A
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Drakma Parthiasta

Parthialainen drakma, jonka etusivulla on vasemmalle katsova parrakas mies parthialainen kuninkaallinen päähine päässään. Pään yläpuolella kiertää Parthian kielellä kirjoitettu teksti, joka on kirjoitettu pahlavi kirjaimilla. Takasivulla on oikealle kääntynyt jousiampuja, jolla on kädessään jousi.

Parthialaiset rahat ovat siitä mielenkiintoisia, että vaikka ne osittain ottivat mallia kreikkalaisten kolikkojen tyyleistä, etupäässä hellenististen kuninkaiden, parthialaiset itse eivät olleet kreikkalaisia. Kuningas Mithridates I:stä saakka Parthia oli ollut lähemmin tekemisissä kreikkalaisten kanssa esimerkiksi kaupallisesti, mutta etupäässä rahat identifioituivat persialaisen symboliikan ja kuvakielen kanssa. Esimerkiksi tässä tapauksessa parthialaiset piirteet kuten kuninkaallinen päähine ja parthian kielen käyttö rahan teksteissä erottavat sen kreikkalaisista rahoista. Kuitenkin useissa rahoissa on myös pyrkimys luoda yhteys kreikkalaisiin. Joissain rahoissa on parthian kielisen tekstin sijaan kreikkalainen teksti ja jotkut hallitsijat lisäsivät kuninkaalliseen titteliinsä sanan philhellene (φιλέλλην), joka tarkoitti kirjaimellisesti kreikkalaisten ystävää. Se kuitenkin teki myös selväksi, että parthialaiset eivät olleet kreikkalaisia, vaikka olivatkin ystävällismielisiä näitä kohtaan ja esimerkiksi kreikan kielen käyttö oli yleistä Parthiassa. Tämän lisäksi parthialaisten käyttämä rahajärjestelmä perustui myös drakmoihin.

Tyyliltään lähes kaikki parthialaisten kuninkaiden rahat ovat täysin samanlaisia, lukuun ottamatta hienoisia muutoksia teksteissä. Tämän takia niiden ajoittaminen on lähes mahdotonta. Esimerkiksi tässä tapauksessa rahan lyöttäjä voisi olla kuka tahansa Mithridates II:sta Sinatrucces I:seen.

RKHY01 AR 119 B
Raha on hopeinen, halkaisijaltaan 20 mm ja se painaa 3,9 g. Lyöty vuosien 124–69 eaa. välillä.