Sogdialainen kopio Euthydemus I:sen tetradrakmasta
Sogdialainen kopio Euthydemus I:sen tetradrakmasta. Rahan etusivulla on nuori mies diadeemi päässä, katse oikealle. Takasivulla on istuva alaston Herakles, kääntynyt vasemmalle ja pitelee oikeassa kädessään nuijaa. Ympärillä on sogdian kielinen teksti.
Euthydemus I oli Kreikkalais-baktrialaisen kuningaskunnan hallitsija vuosien 230–195 eaa. välillä. Kuningaskunta polveutui Seleukidien kuningaskunnasta ja sai alkunsa Baktrian satraapin Diodotos I:sen vetäydyttyä liittoutumasta ja julistauduttua kuninkaaksi. Se oli hellenistisistä kuningaskunnista itäisin ja ulottui laajimmillaan Keski-Aasiaan saakka. Maantieteellisestä sijainnistaan huolimatta, Kreikkalais-baktrialainen kuningaskunta oli kreikkalainen ja sen hallitsijat olivat hellenistisiä kuninkaita, jotka puhuivat kreikkaa ja palvoivat kreikkalaisia jumalia.
Kun nämä seikat otetaan huomioon, on mielenkiintoista, että tämän rahan tekstejä ei ole kirjoitettu kreikaksi vaan luultavasti sogdian kielellä, jota kirjoitettiin syyrialaisilla ja manikealaisilla aakkosilla, jotka molemmat polveutuivat aramealaisista aakkosista. Euthydemus I:sen rahoista suuri osa on kreikankielisiä ja syitä joidenkin rahojen poikkeaville teksteille ei tiedetä. Yksi teoria on, että kyseessä on ”barbaarinen” kopio Euthydemuksen lyöttämistä tetradrakmoista. Toinen mahdollisuus on, että kyseessä oli sogdialainen versio Euthydemuksen rahoista, sillä Euthydemuksen uskotaan ennen kuninkuuttaan toimineen Sogdianan satraappina, mikä voisi selittää tämän toisen kielisen version hänen rahoistaan.