RKHY01 AR 71 A
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Stateeri Thyrreiumista

Thyrreiumissa lyötetty stateeri, jonka etusivulla on parrattoman Akhelooksen pää profiilissa ja takasivulla on Apollon istumassa valtaistuimella. Takasivun oikeassa reunassa on sana ΘYPPHΩN.

Akheloos oli antiikin kreikkalainen Akheloos-joen jumala, jota palvottiin ympäri Kreikkaa eri kaupungeissa ja pidettiin jokien jumalista merkittävimpänä. Thyrreium ei ollut joen varrella, vaikka saari sijaitsikin lähellä sen laskupaikkaa, mikä osaltaan kertoo Akhelooksen kultin laajasta levinneisyydestä.

Apollon rahan takasivulla on viittaus Apollon Aktiokseen, jonka temppeli sijaitsi Amvrakikoslahden alueella Akarnanian maakunnassa, johon Thyrreium myös kuului. Lisänimi Aktios johtuu temppelin sijainnista Aktion nimisessä kaupungissa. Apollon oli kaupungin suojelijajumala ja maantieteilijä Strabonin mukaan siellä järjestettiin jumalalle omistetut kisat viiden vuoden välein.

Tämä raha on hyvä esimerkki rahoista, joita kaupungit, joilla ei ollut tunnettuja erityispiirteitä saattoivat lyöttää. Kaikki piirteet viittaavat enemmänkin maakuntaan, jossa saari sijaitsi, lukuun ottamatta kaupungin nimeä takasivulla.

RKHY01 AR 71 B
Raha on hopeinen, halkaisijaltaan 25 mm ja se painaa 8,9 g. Lyöty vuosien 250–168 eaa. välillä.