Leikkikalunorsuja, pelti Bayerin Baygon-hyönteismyrkkyastiasta ja Abro-spraymaalipurkista, Benin.

Eila Kivekkään kokoelman uusioesineitä

Suomen kansallismuseon etnografisiin kokoelmiin, silloiseen Kulttuurien museoon, saatiin testamenttilahjoituksena länsiafrikkalainen yli tuhannen esineen kokoelma 2001. Sen oli kerännyt Eila Kivekäs (1931–1999), joka oli kauppatieteiden maisteri, mutta opiskellut myös antropologiaa Pariisissa. Kivekäs suuntautui kaupallisen uransa jälkeen kehitysyhteistyöhön ja perusti Kehitysmaayhdistys Indigon 1989, joka toimi Länsi-Afrikassa. Avustusmatkoiltaan etenkin Maliin, Guineaan ja Senegaliin hän toi paikallisten kulttuurien tuotteita nähtäväksi Suomeen. Kivekäs ideoi ja tuotti Emil Aaltosen ja Kivekkäiden sukutaloon Pyynikinlinnaan Tampereelle neljä Länsi-Afrikan kulttuureista kertovaa näyttelyä, Naamion takana 1989, Arkilla Kerka 1991, Savi 1993 ja Romun toinen elämä 1998. Näyttelyt kiersivät myös muualla Suomessa ja kuhunkin liittyi julkaisu. Tekstiilejä, rituaaliesineitä, savitavaraa ja kierrätysmateriaaleja käsittävä kokoelma VK6345:1-1185 on kansainvälisestikin huomattava.

Tässä esitellään Kivekkään kokoelman uusioesineitä, jotka olivat esillä Kulttuurien museon viimeisessä näyttelyssä Olipa kerran ihan pimeetä 17.2.2010 – 3.2.2013 Tennispalatsissa. Vastaavanlaisia esineitä on kokoelmissa mm. Intiasta, Tansaniasta ja Vietnamista. Jo yli 10 vuotta sitten toteutetussa näyttelyssä pohdittiin ja tuotiin esiin globaalia energiankulutusta ja -saantia, ihmisten selviytymistä erilaisissa asuinympäristöissä luonnon ehdoilla sekä tekniikan kehitystä mm. valaistuksen ja kulkuneuvojen kautta. Aihe ei ole vanhentunut vaan on entistä ajankohtaisempi.

Länsimaisperäisistä teollisesti tuotetuista kulutustavarapakkauksista, rikki menneistä tai poisheitetyistä esineistä on saatu ja saadaan raaka-ainetta hyötykäyttöesineille etenkin köyhissä ei-teollistuneissa maissa. Aikaisempi käyttöyhteys ei enää käy ilmi, kun esine on muutettu sulatuksen, osiin hajottamisen, maalauksen tai muun käsittelyn kautta täysin. Käytöstä poistettuja tuotteita voidaan käyttää uudelleen sellaisenaan, korjattuna tai muunneltuna, ja jätemateriaaleista tehdä uusia esineitä.

Valitse kuva saadaksesi lisää tietoa