Muistoja Turun palosta

Tiistai-iltana 4.9.1827 hieman ennen iltayhdeksää Turun Aninkaistenmäellä syttyi tulipalo. Palo riehui 18 tuntia ja kun se vihdoinkin saatiin sammumaan, yli 70 % kaupungista oli palanut. Yli 11 000 ihmistä jäi kodittomiksi. Koko keskusta tuomiokirkkoa ja akatemiantaloa myöten oli tuhoutunut lähes maan tasalle. Turun akatemian taide- ja etnografiset kokoelmat tuhoutuivat täysin ja rahat ja mitalit hautautuivat raunioihin talon välipohjien romahdettua. Palon jälkeen raunioista kerättiin kuitenkin talteen 4503 rahaa ja mitalia. Ne siirtyivät akatemian mukana Helsinkiin. Vuonna 1920 Helsingin yliopiston raha- ja mitalikokoelma siirrettiin Suomen kansallismuseoon.

Tässä esitellyt mitalit ovat kaikki peräisin Turun akatemian kokoelmista. Toiset mitalit vaurioituivat palossa enemmän, toiset vähemmän. Turun kokoelman historia on tapana aloittaa akatemian kanslerin, valtaneuvos, kreivi Carl Gustav Tessinin (1695–1770) 1747 antamasta mitalista. Tessin oli kruunuprinsessa Loviisa Ulriikan (1720–1782) iloisena pidetyn hovin ylimarsalkka. Sekä Tessin että kruunuprinsessa olivat myös tunnettuja numismatiikan harrastajia ja keräilijöitä. Tessinin hovimarsalkkana lyöttämät mitalit ovat saaneet aiheensa hauskoista sattumuksista. Tällaisia usein yksityisesti valmistettuja pieniä muistoesineitä kutsuttiin jetoneiksi. Kreivi Tessin lyötti peräti 14 tällaista jetonia.

Kokoelman 1600-luvun mitalit kertovat Ruotsin suurvalta-ajasta. Vaikka vuosisata oli muun muassa yliopistojen perustamisen, luterialisen uskon mukaisen kansanopetuksen, kansainvälistyvän kaupan ja kehittyvän teollisuuden aikaa, mitaleissa korostuvat kolmikymmenvuotisen sodan taistelut ja Jumalan merkitys. Varsinkin Kaarle XI mitalit korostavat sitä, että kuningas oli asemassaan Jumalan asettamana ja kruunu Jumalan suojelema.

Tämän kokonaisuuden on kuratoinut korkeakouluharjoittelija Maria Tuovinen syksyllä 2020.

Valitse kuva saadaksesi lisää tietoa