RKHY01 TA 35a
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Catharina Charlotta De la Gardie -mitali

Kreivitär Catharina Charlotta De la Gardie (o. s. Taube) (1723–1763) oli yksi kruunuprinsessa Loviisa Ulriikan hovineidoista. Mitali lyötettiin muistoksi siitä, että hän puuttui Ruotsin viimeiseksi jääneeseen noitaoikeudenkäyntiin Taalainmaalla 1757–1761, sai syytetyt naiset vapautettua ja takasi omaisuudestaan heille elannon heidän menetettyään kidutuksen vammauttamina toimeentulomahdollisuutensa. Takasivun teksti, FULCRUM INFELICIBUS, ”onnettomien tuki”, viittaa tähän tapahtumaan ja korkea kanto on Tauben suvun vaakunassa.

Mitali on hopeinen, halkaisijaltaan 52 mm ja se painaa 58,4 g. Se on lyötetty vuonna 1761 ja Daniel Fehrmanin kaivertama.

RKHY01 TA 35b
Mitalin etusivulla: CATH · CHARL · TAUBE COMIT · DELAGARDIE · Kreivitär Catharina Charlotta De la Gardien (o. s. Taube), rintakuva, o. p., tammenlehtiseppelein, hunnussa, syvään uurretussa puvussa ja pyöreällä korulla hartialle kiinnitetyssä turkisvuoratussa viitassa. Alareunassa: D · FEHRMAN · Takasivulla: FULCRUM INFELICIBUS · Korkea kanto, josta molemmin puolin kasvaa uusia oksia sekä vuosiluku 1761 syvennetyin kirjaisimin. Leikkeessä: OB XII · AB INJURIA | SERVATAS CIVES | ORDO R · EQV · kolmella rivillä. Maassa: D · F ·