RKHY02 TA 22a
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Henriette-Sylvie de Molière -mitali

Mitalin etusivun kirjaimet H · S · D · M · viittaavat nimeen Henriette-Sylvie de Molière, joksi hovineiti Henrika Juliana von Lieweniä hovissa leikillä kutsuttiin, johtuen siitä, että hän ihaili suuresti ranskalaista romaania Mémoires de la vie d'Henriette-Sylvie de Molière. Pyöreälle pöydälle asetetut kolme korttia muodostavat siihen aikaan suositun korttipelin, tricettin, neapolitainin. Mitalin etusivun aihe viittaa siihen kertaan, kun neiti von Liewen oli ajatuksissaan tehnyt korttipelissä virheen. Mitalin ranskankielisessä tekstissä kerrotaan, että ”VOUS JOUÉS COMME L’AMOUR, L’AMOUR EST AVEUGLE” eli että hän pelasi kuin rakkaus ja rakkaus on sokea.

Mitali on hopeinen, halkaisijaltaan 31 mm ja se painaa 11,1 g. Tessin lyötti mitalin vuonna 1744 ja se on Daniel Fehrmanin kaivertama.

RKHY02 TA 22b
Mitalin etusivulla: H · S · D · M · VOUS JOUÉS COMME L’AMOUR · Silmälasit ja kolme pelikorttia, ruutuässä, -kakkonen ja -kolmonen, pyöreällä, pöytäliinalla peitetyllä pöydällä. Takasivulla: L’AMOUR EST AVEUGLE · Seisova rakkauden jumala, jolla on siivet auki, silmät sidottuna ja jousi kädessään. Maassa: D · F ·