RKHY04 TA 5a
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Kustaa II Aadolf -mitali

Mitali on lyötetty Breitenfeldin taistelun voiton kunniaksi 7. syyskuuta 1631. Kustaa II Aadolf nähtiin protestanttisen liittouman johtajana, ja Ruotsin armeija sai yhden kaikkien aikojen suurimmista voitoista katolisia vastaan. Mitali on hopeinen, halkaisijaltaan 64 mm ja se painaa 58,8 g. Se on Sebastian Dattlerin 1600-luvulla kaivertama.

Kokoelman 1600-luvun mitalit kertovat Ruotsin suurvalta-ajasta. Vaikka vuosisata oli muun muassa yliopistojen perustamisen, luterialisen uskon mukaisen kansanopetuksen, kansainvälistyvän kaupan ja kehittyvän teollisuuden aikaa, mitaleissa korostuvat kolmikymmenvuotisen sodan taistelut ja Jumalan merkitys. Mitalit korostavat sitä, että kuningas oli asemassaan Jumalan asettamana ja kruunu Jumalan suojelema.

RKHY04 TA 5b
Mitalin etusivulla: IVSTITIA ET PIETAS CONSTANS ANIMVSQVE TRIUMPHANT. Kolme antiikin ajan vaatteisiin pukeutunutta naista, Oikeudenmukaisuuden, Rohkeuden ja Jumalanpelon, vertauskuvat, ojentavat toisilleen kätensä. Oikeudenmukaisuudella on miekka, Rohkeudella kypärä ja hän tukee nojaavaa kolonnia ja Jumalanpelolla on oliivinoksa. Kolonnin päällä on kruunu, jota suojelee taivaasta kurottava Jumalan käsi. Pilvien läpi säteilee יהוה (Jehova hepreaksi). Taustalla Leipzigin kaupunki linnoituksineen. Alareunassa koristeellisessa kehyksessä: Gott mit uns ja S D. Takasivulla: AVXILIANTE DEO PRESSIS VICTORIA VENIT AN: MDCXXXI VII SEPT:. Enkeli, jolla on liekehtivä miekka, lentää seitsemän tähden ja pilven ympäröimänä taistelukentän yli. Taistelukentällä on mm. joukkoja, yksittäisiä ratsastajia ja kanuunoja. Kaukaisuudessa näkyy Leipzigin tornit ja kirkko.