RKHY429 56 kopio
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Abbasidi dirhemi

Raha on al-Muhammadiyassa (AH 161, 778/779 jaa.) nykyisessä Teheranissa, Iranissa lyöty Abbasidi dynastian aikainen hopeinen dirhemi. Lyöttäjänä on toiminut Abbasidien dynastian kalifi al-Mahdi (775–785 jaa.). Abbasidi kalifaatti hallitsi 750-luvulta 1200-luvun puoliväliin saakka kaapattuaan vallan edeltäjiltään Umaijadien kalifaatilta. Persialaistaustaisten Abbasidien hallintoalue ylettyi Egyptistä Niililtä aina Amudaryo-joelle Turkmenistanin ja Uzbekistanin rajalla.

Rahan etusivulla kehätekstissä kerrotaan rahan lyöntipaikka ja lyöntivuosi: ’Jumalan nimeen. Tämä dirhemi on lyöty al-Muhammadiyassa vuonna yksi ja kuusikymmentä ja yksi sataa’. Etusivulla keskellä sekä rahan takasivulla on lisäksi uskonnollista tekstiä. Dirhemeissä on kuva-aiheiden sijasta uskonnollista kirjoitusta. Etusivun tekstissä kerrotaan, että ’ei ole muita jumalia kuin Jumala’ ja ’Hänellä ei ole vertaista’. Takasivulla lukee muun muassa ’Muhammad on Jumalan lähettiläs’, toivotetaan Muhammadille rukouksia ja jumalan siunausta sekä kerrotaan, kuka on toiminut lyöttäjänä (kalifi al-Mahdi).

Raha kuuluu vuonna 1865 Ahvenanmaalta löydettyyn Jomalan Hammaruddan viikinkiaikaiseen kätköön, joka on sisältänyt ainakin 180 rahaa, joista 179 on itämaista dirhemiä ja yksi sassanidien drakhma. Rahat on kätketty vuoden 857 jälkeen.

RKHY429 56 2 kopio
Raha on painoltaan 2,86 g ja halkaisijaltaan 24 mm.