RK3132 202 kopio
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Knuut Suuren penninki Lincolnista

Lincolnissa (1017–1023) lyöty englantilainen penninki, jonka lyöttäjänä on kuningas Knuut Suuri ja rahamestarina on toiminut Leofinc. Rahaa kutsutaan Quatrefoil eli nelilehti tyypiksi sen etu- ja takasivulla olevan apilanlehden muotoisen kehän vuoksi. Takasivun kehätekstissä käy ilmi kenen rahapajassa ja missä penninki on lyöty (LEOFINC MO LINC). Rahan etusivulla on kuninkaan vasemmalle katsova profiili nelilehdenmuotoisen kuvion sisällä ja kehätekstissä lukee CNVT REX ANGLORVM (Knut Englannin kuningas). Takasivulla on kaksoisristi, jonka kulmissa olevat kaaret muodostavat nelilehtikuvion.

Knuut Suuri oli Englannin, Norjan ja Tanskan kuningas, ja hänen lyöttämänsä penningit muodostavat Ethelred II Neuvottoman rahojen lisäksi keskeisen osan Suomen alueelta löydetyistä englantilaisista viikinkiaikaisista rahoista.

Raha kuuluu Nousiaisten Nikkilästä vuonna 1895 löydettyyn kätköön, joka sisälsi yli 1600 rahaa ja muita esineitä. Merkittävän osan kätkön rahoista muodostavat saksalaiset penningit, joita löydettiin yhteensä yli 1100 kappaletta, mutta joukosta löytyi myös paljon englantilaisia ja skandinaavisia sekä esimerkiksi muutamia italialaisia, irlantilaisia, bysanttilaisia sekä itämaisia rahoja. Kätkössä oli lisäksi koruja kuten sormuksia ja solkia. Esineet on kätketty noin vuoden 1045 jälkeen.

RK3132 202 2 kopio
Raha on painoltaan 1,45 g ja halkaisijaltaan 20 mm.