RK32014 1 kopio
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Kölnin arkkipiispa Pilgrimin penninki

Andernachissa lyöty saksalainen penninki, jonka lyöttäjänä on Kölnin arkkipiispana vuosina 1021-1036 toiminut Pilgrim. Etusivulla on neljä puolikaarta, jotka muodostavat tekstin kanssa ristin. Vaakasuunnassa ovat kirjaimet PILIGR ja pystysuunnassa keskellä kirjaimet IM – VS. Takasivulla on rakennuksen tai portin sisällä viisto risti kahden pisteen välissä.

Köln on ollut tärkeä rahanlyöntikaupunki 900-luvulta lähtien. Kölniläisiä penninkejä tunnetaan monia erilaisia, ja sekä keisarit että arkkipiispat ovat lyöttäneet siellä rahaa. Arkkipiispa Pilgrimin lyöttämät penningit sekä yhteislyönnit keisari Konrad II:n kanssa erilaisine muunnelmineen ovat yleisiä kölniläisiä rahatyyppejä.

Tässä esitelty Pilgrim -penninki kuuluu osaksi vuonna 1929 tai 1930 Valkeakoskelta Selkäsaaresta löydettyä viikinkiaikaista kätköä. Arviolta noin 600 rahaa sisältäneestä kätköstä tunnetaan 42 rahaa, jotka on kätketty vuoden 1006 jälkeen. Tuntematon löytäjä oli myynyt kätkön sisällön hämeenlinnalaiselle kultasepälle, joka puolestaan oli jakanut rahoja eri tahoille.

RK32014 1 2 kopio
Raha on halkaisijaltaan 19 mm ja painoltaan 1,52 g.