Vierailuohje

Ohjeet turvalliseen museovierailuun Hvitträskissä

Suomen kansallismuseon museot ja linnat ovat avoinna vuonna 2021 koronaepidemian aikana viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti. Noudatamme avoinnapidossa ja suosituksissa viranomaisten linjauksia. Seuraamme kaikissa museoissa ja linnoissa, toteutuuko palvelu turvallisella tavalla, ja tarvittaessa muutamme palvelun tapaa. Museoiden tiloissa noudatetaan turvavälejä, ja käsihygieniasta sekä siivouksesta huolehditaan erityisen tarkasti. Museokohteissa voi olla asiakasmääriä koskevia rajoituksia.

Turvalliset tilat ja turvavälit

Hvitträskin tavoitteena on tarjota sekä normaalioloissa että poikkeavissa tilanteissa fyysisesti ja henkisesti turvallinen tila niin museokävijöille kuin henkilökunnalle. Hvitträskin tiloja siivotaan tehostetusti ja niitä käytetään valikoivasti ja porrastetusti. Pidämme museotiloissa huolta siitä, että kävijöillä on mahdollisuus pitää riittävät turvavälit toisiinsa ja henkilökuntaamme. Seuraamme sekä museorakennukseen saapuvien vierailijoiden määrää että yksittäisten tilojen käyttäjämäärää. Asiakaspalveluhenkilökunta muistuttaa tarvittaessa turvavälien noudattamisesta.

Kävijöille tarjotaan mahdollisuus käsien desinfiointiin erityisesti sisääntulon ja lipunmyynnin yhteydessä, mutta tarvittaessa myös muissa pisteissä.

Hvitträskissä voidaan rajoittaa pääsyä tiloihin, joissa turvallinen asiointi ei onnistu tai on vaikeaa, kuten pieniin tiloihin ja ahtaisiin kulkuväyliin. Museossa voidaan turvallisuussyistä rajata sisääntulon vain yhteen sisäänkäyntiin. Kohteen tiloissa ja näyttelyissä saattaa olla tietty, opastein merkitty kiertosuunta.

Kävijöiden määrää Hvitträskin sisätiloissa on rajoitettu turvallisen vierailun varmistamiseksi. Sisällä museossa voi olla yhtä aikaa enintään 20 asiakasta, joista alakerrassa 14 ja yläkerrassa 6. Muistutamme kävijöitä turvavälien ylläpitämisestä mm. kyltein. Museon sisääntulon luona sekä toisessa kerroksessa on mahdollisuus käsien desinfiointiin.

Pyydämme kävijöitä noudattamaan reittiohjeita ja toimimaan asiakaspalveluhenkilökuntamme ohjeita noudattaen varmistaaksemme turvallisen vierailun. Olemme sulkeneet toistaiseksi ns. piirtäjien huoneen sen ahtauden vuoksi. Tilaan pääsee kuitenkin katsomaan ulkopuolelta.

Suosittelemme korttimaksua. Otamme vastaan myös käteistä, niin museokaupoissa ja ravintoloissa kuin lipunmyynnissäkin.

Opastukset

Emme järjestä toistaiseksi avoimia yleisöopastuksia, mutta asiantuntevat oppaamme päivystävät näyttelytiloissamme ja vastaavat mielellään kysymyksiin. Järjestämme etukäteen tilattavia opastuksia, joissa vältämme ahtaita tiloja ja hyödynnämme mahdollisimman paljon museon ulkotiloja. Opastettujen kierrosten ryhmäkokoja rajoitetaan tilanteen mukaan. Tällä hetkellä aikuisryhmien enimmäiskoko on 6 henkilöä.

Tapahtumat

Hvitträskissä ei ole voimassa olevia suunnitelmia järjestää suuria tapahtumia kesällä 2021 koronavirustilanteesta johtuvien rajoitusten takia. Jos kuitenkin voisimme järjestää tapahtumia myöhemmin kesällä, joudumme mahdollisesti rajoittamaan osallistujamäärää turvallisen tapahtuman takaamiseksi. Osa tapahtumista saattaa edellyttää ennakkoilmoittautumista. Koronatilanteen muuttuessa saatamme joutua peruuttamaan tapahtumia lyhyelläkin varoitusajalla. Tarkistathan tarkemmat tiedot aina museokohteen verkkosivulta.

Museokaupat ja museoravintolat

Hvitträskin museokauppa on avoinna kohteen ollessa auki. Kaupan siivousta on tehostettu ja turvaetäisyydet otetaan huomioon.

Museon puutarhassa sijaitseva kahvila on avoinna museon aukioloaikana. Museokahvilassa noudatetaan valtioneuvoston ravintoloille antamaa ohjeistusta.

Kokoukset, juhlat, muut tilaisuudet

Hvitträskissä on mahdollista järjestää tilaisuuksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa. Tilaisuuksien varauksissa noudatamme mahdollista voimassa olevaa suositusta kokoontumisrajoituksista. Tilaisuuden järjestäjän täytyy huolehtia vieraidensa turvallisuudesta niin, että riittävät turvavälit ja hygienia toteutuvat. Kokous- ja juhlatiloissamme sekä tilojen välittömässä läheisyydessä ja kaikissa wc-tiloissa on käsien desinfiointiainetta saatavilla.

Kasvomaskit

Suosittelemme kasvomaskin käyttöä museon tiloissa kaikille yli 12-vuotiaille paikallisen ikäsuosituksen mukaisesti. Tuothan tarvittaessa oman kasvomaskin mukanasi, sillä emme jaa kasvomaskeja maskeja museokohteissamme vieraileville. Kohteissamme voi ostaa yksittäispakattuja kirurgisia suu-nenäsuojaimia.

Terveenä museoon

Tervetuloa museoon terveenä! Mikäli tunnet itsesi sairaaksi, jääthän kotiin.

Suomen kansallismuseo seuraa Hvitträskin osalta valtioneuvoston, ministeriöiden, THL:n, Etelä-Suomen aluehallintoviraston sekä kuntien alueellisia ja paikallisia ohjeita.

Koronatilanteen muuttuessa saatamme joutua peruuttamaan tilaisuuksia, rajoittamaan kävijämääriä enemmän tai sulkemaan palveluitamme Hvitträskissä. Seuraathan Hvitträskin verkkosivuja, josta saat ajantasaisen tiedon.

Päivitetty 28.6.2021