Anne Pohtamo-Hietasen pukukokoelma
Kuukauden esine - Toukokuu 2015
Neljä vuosikymmentä kauneuden ja muodin parissa
Keväällä 2014 Suomen kansallismuseon historiallisiin kokoelmiin hankittiin merkittävä historiantäyteinen vaatekokoelma. Se sisältää Anne Pohtamon elämänsä merkkihetkistä säilyttämiä vaatteita aina pikkutytön mekosta ja rippipuvusta 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen juhla- ja edustusasuihin.
Nykyisin evankelistana toimiva Anne Pohtamo kruunattiin vuonna 1975 ensin Miss Suomeksi ja San Salvadorissa heinäkuun 19. Miss Universumiksi. Elokuun 15. Anne täytti 20 vuotta.
Kaikkiaan vaatteita on 77 alanumeroa (H2014016:1-77), joista monet käsittävät kaksiosaisen asun. Museon kartunnan voidaan tässä tapauksessa sanoa olleen aktiivista ja museoarvon huomioon ottavaa. Valintaa tehtäessä määrää tärkeämpää on laatu. Museoimisen ja tutkimuksen kannalta käyttäjää keskeisempää on kokonaisuuden ajallinen kattavuus.
Se antaa käsityksen alan ihmisen pukeutumisen linjoista niin työssä kuin vapaalla neljän vuosikymmenen ajalta ja heijastelee samalla aikakauden muodin vaihteluita yhden ihmisen vaatekomerosta katsottuna. Koska nämä vaatteet pystytään ajoittamaan ja monen sekä valmistaja että käyttöyhteys tiedetään, saadaan samalla tärkeää lähdeaineistoa 1900-luvun loppupuolen muodin historiankirjoitukseen.
Haastattelun avulla välittyy lisäksi tietoa muoti- ja kauneusmaailman muutoksista kyseisenä ajanjaksona. Mitä misseys merkitsi nuorelle silloin ja miltä kaikki myöhemmin näytti tuomariston aitiosta käsin? Mallin työssä ja vaatebisneksessä on myös tapahtunut suuria muutoksia sitten Annen uran alkupäivien. Näitä kaikkia kysymyksiä voi luovasti pohtia tämän ainutlaatuisen kokoelman äärellä.
Pukuja katselemalla ja niiden taustoihin perehtymällä saa kuvan siitä merkittävästä elämän osa-alueesta, jonka parissa Suomen toinen maailmankaikkeuden kaunein on elämäntyönsä tehnyt. Armi Kuusela oli valittu vuonna 1952 ensimmäiseksi suomalaiseksi Miss Universumiksi.
Rippipuku, ylioppilaspuku, hääpuku ja 10-vuotishääpäiväpuku täydentävät osaltaan museon perhejuhliin liittyvää aineistoa, jota on pitkäjänteisesti kartutettu yhtenä pukinekokoelman painopisteenä.
Paimentolaishenkinen Mannekiinikuningatar-kilpailuasu (1974) on ajalleen tyypillistä nuorisomuotia. Salon Lindbladin valmistama Miss Suomi -puku ja muotitoimittaja ja -piirtäjä Rauni Palosen suunnittelemat Miss Universum -kilpailupuvut edustavat aikakauden suomalaista iltapukumuotia. Linnan juhlissakin 1975 käytetty pehmeästi vartaloa myötäilevä Richilene New York -silkkisorsettipuku kuuluu missikauden edustuspukuihin.
Miss Universum -toimikunnan hankkimasta puvustosta muotihistorian kannalta erityisen mielenkiintoinen on musta mokkanahkainen jakkupuku. Se on esimerkki italialaisen tämän päivän muotigurun Roberto Cavallin varhaistuotannosta. Paljetein koristellussa jakussa on olkatoppaukset ja muutoinkin hartialinjaa on korostettu 1980-lukua enteillen.
Kehitys on ainakin maailmalla kääntynyt tähän suuntaan jo 70-luvun puolimaissa, toisin kuin kotimaan näkökulmasta helposti uskoisi. Toinenkin ajassa elänyt trendi tulee tässä kokoelmassa esille. Hong Kongissa teetetyt juhla-asut, pyjama ja pitkä kotelopuku, tuovat mieleen meillä vähemmän tunnetun 1970-luvun China-lookin, jota tuolloin mm. japanilainen avantgardisti Kenzo Takada edusti.
Anne Pohtamo työskenteli missivuoden jälkeen neljä vuotta mallina New Yorkissa: ensin Zoli-mallitoimistossa ja sitten Wilhelmina Models -toimistossa. Tämän kauden yleisilmeeltään romanttisista asuista mainittakoon hauska yhdistelmä: Lea & Dey -tunika ja bell bottoms -farkut. Lea & Dey -tuotemerkin taakse kätkeytyy nuori tekijä, joka valmisti vaatteet lähes käsityönä. Merimiestyylistä innoituksensa saaneet levenevälahkeiset farkut päätyivät 70-luvulla hippimuodin kautta valtavirran suosioon
Suomeen palattuaan Anne on hoitanut perheenäidin toimiensa ohella paljon erilaisia muoti- ja juontotehtäviä. Dino Valianon ylelliset neuleet ja Eric Andresin ranskalaisasut vahvistavat mielikuvaa 80-luvusta suurien olkatoppausten vuosikymmenenä. Runsas kullanvärinen kirjailu koristaa mustaa niin ikään olkatopattua jakkua, joka on oiva esimerkki tv-sarjasta innoituksen saaneesta Dallas-muodista.
Oman kiinnostavan ryhmänsä muodostavat New Yorkista downtownin putiikeista 1975–80 hankitut vintage-vaatteet. Tapana oli pukeutua joko kokonaan vanhaan tai yhdistää johonkin uuteen vaatteeseen esimerkiksi vanha kaunis bolero. On merkillepantavaa, että jo tuohon aikaan oli muotia hankkia puvustoonsa vanhoja vaatteita — Suomessakin. Käytäntöhän on viime aikoina tullut varsin suosituksi etenkin nuorten keskuudessa.
Tamminiemessä vuonna 2015 olleessa Miss Universum 1975 -näyttelyssä pääsi tutustumaan pieneen osaan tästä suomalaisen ja kansainvälisen muodin kokoelmasta.
Outi Flander
-
2024
-
2023
-
2022
-
2021
-
2020
-
2019
-
2018
-
2017
-
2016
-
2015
- Kolme itämaan tietäjää
- Muoto ja materiaali
- Kaarivalonheitin
- Vakan lesti Seurasaaren Niemelästä
- Ensimmäinen Sibelius-mitali
- Pannunalus tai hiivakranssi Ruotsin suomalaismetsistä
- Kulttuurien museo sai Suomen Lähetysseuran kokoelman
- Anne Pohtamo-Hietasen pukukokoelma
- Karjalainen savupirtti 1800-luvun alusta Jaakkimasta
- Kuoharin puukko
- Jakkara hevosvaunuihin nousemista varten
- Mies aamutakissa
-
2014
-
2013
-
2012
-
2011
-
2010
-
2009
-
2008
-
2007
-
2006
-
2005
-
2004
-
2003
-
2002