Iso herrainkamari

Iso herrainkamari on kalustettu 1600- luvun lopun huonekaluilla. 1760-luvulta peräisin oleva kaakeliuuni on koristettu Fleming-suvun vaakunalla.

Vuonna 1880 huone oli salonkina, 1900-luvun alussa sitä kutsuttiin "mustaksi saliksi". Seinäpinnat ovat ol­leet koristelemattomat kattofriisin ja rintapaneelin välillä mikä viittaa siihen, että seinillä on saattanut olla kultanahkaa tai verkanukkatapettia. Alkupe­räinen eläinaiheinen kattomaalaus oli maalattu päälle vuonna 1862 (F. Björnberg). Restauroinnin yhteydes­sä uudempi maalaus poistettiin ja alkuperäinen mel­ko pahoin vahingoittunut maalaus otettiin esiin siinä määrin kuin se oli mah­dollista.

Louhisaaren rokokoo­kaakeliuuneista on isos­sa herrainkamarissa ole­va, sinivärillä maalatulla Fleming-suvun vaakunal­la koristettu uuni todennäköisesti peräisin 1760-luvulla tehdyista korjaus­töistä. Lähes samanlainen Fleming-suvun vaakunal­la koristettu kaakeliuuni on Lempisaaren kartanos­sa, jonka Louhisaaren sil­loinen omistaja hovijunk­kari Herman Fleming ra­kennutti 1760-luvulla. Ka­lustus edustaa 1600-luvun puolivälin jälkipuo­len esinetyyppejä. Tam­minen barokkikaappi on valmistettu Stralsundissa. Kaapin päälle on sijoitet­tu Delftin fajanssiruukut. Astiakaappi on peräisin Tenholan kartanosta Le­musta, tamminen mauste­ kaappi Teijon kartanosta. Kierresorvatuin tolpin va­rustettu hyllykkö on Kaitaisten kartanosta Taivas­salosta, kierrejalkainen pöyta Turusta.

Kuvat: Museovirasto / Soile Tirilä.

LS sisakuva JM