Iso salonki

Valoisa ja avara iso salonki on kalustettu rans­kalaista tyyp­piä edustavilla kustavilaisilla huonekaluilla. Ilmettä huoneelle antavat myös rokokootyylisin luukuin ja rintapaneelein 1761 varustetut ikkunakomerot.

Kookas kullattu peili ja konsolipöytä, kääntölevyillä varustettu teepöytä sekä tuolit ovat Louhisaaren vanhoja huonekaluja. Tuolit ja Karunan kartanosta oleva sohva edustavat ranskalaisvaikuitteista kustavilaista tyyppiä, jolle on ominaista nelikulmainen, umpeen verhoiltu selkänoja. Tuolien malli on saanut vaikuitteita Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:n aikaisista huonekaluista, joihin Kustaa III tutustui vieraillessaan Pariisissa 1784. Klaveeri on valmistettu Muzio Clementin verstaassa Lontoossa 1700- ja 1800-luvun vaihteessa ja on saatu taiteilija Louis Sparren välityksellä Porvoosta museon kokoelmiin.

Tukholmalaisen seinäkellon molemmin puolin ole­van muotokuvaparin on maalannut saksalaissyntyi­nen taiteilija Johan Henrie Scheffel 1750-luvulla. Muo­tokuvat esittävät vapaaherra Johan Augustin Manner­heimia ja hänen toista puolisoaan Helena Maria Söderhjelmia. Kuningas Kustaa III:ta ja kuningatar Sofia Magdalenaa esittävät pienet kaiverrukset ovat Fredrik Akrelin työtä 1770-luvulta.

Symmetrisesti huoneen kahteen nurkkaan sijoite­tut, täysin valkoiset uusklassiset kaakeliuunit ovat to­dennäköisesti 1800-luvun alusta. Niiden niukka koris­telu koostuu reliefeistä ilman maalauskoristelua.

Kuvat: Museovirasto / Soile Tirilä.

Web LS sininensohvaryhmasali Tirila21