Förmaaki

Ison salongin vieressä sijaitseva förmaaki eli säätyläiskodin "arkiolohuone" biedermeierhuonekaluineen kuvastaa niitä muutoksia, joita sisustamisessa tapahtui 1700-luvun lopun kustavilaisen tyylin ja 1800-luvun alkupuolen biedermeier-tyylin välillä.

Huoneen ikkunakomeroiden panelointi on 1760-luvul­ta, maalauskoristelu 1880-luvulta. Seinät oli 1800-lu­vun alkupuolella peitetty liimatulle paperille maalatul­la sinisellä, koko seinän peittäneella sablonikoristeel­la, josta on restauroinnin yhteydessä jätetty näkyviin katkelma ikkunaseinälle. Komea empireaihein koris­teltu kaakeliuuni on 1800-luvun alusta.

Pianon yläpuolella olevat muotokuvat esittävät kreivi Carl Erik Mannerheimia, Louhisaaren ensim­mäistä Mannerheim-sukuista omistajaa, ja tämän puo­lisoa Vendla Sofia (Sofie) von Willebrandia (1779- 1863). Maalaukset on signeerannut puolalaissyntyinen taiteilija Josef Oleszkiewicz Pietarissa vuosina 1822 ja 1825. J. E. Lindhin maalaama muotokuva sohvan yläpuolella esittää heidän poikaansa, kreivi Carl Gus­tav Mannerheimia hovioikeuden presidentin virkauni­vormussa. Soikean muotokuvan Sofie Mannerheimista on maalannut August Tholander vuoden 1860 tienoil­la. Pieni soikea muotokuva esittää mm. pilapiirtäjänä tunnettua valtioneuvos ja kamariherra, Suomen Pankin johtaja, vapaaherra August Mannerheimia (1805-1876).

Huoneen kalustus antaa käsityksen siitä miten suuria biedermeierkalustot saattoivat olla. C.E. Mannerheimin perukirjassa Louhisaaren tässä huoneessa mainitaan mahonkinen sohva, kaksitoista nojatuolia ja kahdeksan "ikkunatuolia", jotka on 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun perukirjoissa esiintyvä, tulkinnanvarainen tyyppinimitys. Nimitys esiintyy jo kustavilaisena aikana ja selvästi useiden eri tuolimallien yhteydessä, joten on oletettu nimityksen viittaavan tuolin sijoituspaikkaan ikkunan luona. Kaluston verhoilun suojana on ajan tavan mukaan irtopäälliset, jotka poistettiin istuinten päältä ainoastaan suuria juhlia varten.

Huoneen tuolit edustavat mallia, joka oli käytössä sekä Pietarissa että Helsingissä. Sohvan malli on puolestaan tyypillinen Turussa tehdyille biedermeiersohville. Sohvapöytä, uuninvarjostin, nuottiteline, pietarilaisen Wirthin tehtaan tekoa oleva flyygeli sekä pianotuoli ovat peräisin Louhisaaresta.

Kuvat: Museovirasto / Soile Tirilä.

Web 2000 LS formaaki Tirila21