Kreivi jm22

Kreivin kirjasto

Kreivin kirjastoksi nimetty huone on palvellut montaa tarkoitusta. Se oli kreivi C. E. Mannerheimin huoneena jo 1830-luvulla, 1860-luvulla se toimi lastenhuoneena, ja 1900-luvun alussa ruokasalina.

Huone on kalustettu 1800-luvun alkupuolen empire- ja biedermeiertyylisin huonekaluin. Seinään upotetut ja irralliset kirjakaapit kirjoineen ovat Louhisaaresta, samoin kipsiveistokset. Kirjoituspöydällä oleva pieni pronssinen rintakuva esittää keisari Nikolai I:ta, kaappien päällä ole­vat kipsiset rintakuvat esittävät H. G. Porthania, Aleksan­teri I:ta ja antiikin veistoksen kipsikopio Venusta. Kirjaston­ tuoli on 1800-luvun jälkipuolelta.

Keisari Aleksanteri I:n muotokuva on todennäköi­sesti muotokuvamaalari J. E. Lindhin noin 1825-1828 maalaama kopio Vaasan hovioikeudessa olevasta kei­sarin kokovartalomuotokuvasta. Lindhin maalaus on esimerkki niistä lukuisista keisarillisten muotokuvien kopioista, joita tarvittiin eri valtion virastoja ja laitok­sia varten.

Kirjaston seinään upotetuis­sa kirjakaapeissa on Manner­heim-suvulle kuulunutta kirjallisuutta 1800-luvulta.

Kreivin kirjasto restauroitiin ja maalattiin uudelleen talvella 2023 noudattamaan huoneen 1800-luvun alun värimaailmaa. Lisäämme pian kuvia tälle sivulle huoneen uudesta ulkoasusta.


Kuvat: Museovirasto / Jouni Marjamäki.