Baytuna-pop up Kansallismuseossa

2.8.2022 11:00 — 7.8.2022 18:00

Viikon ajan Kansallismuseossa oleva Baytuna-pop up näyttely kutsuu nauttimaan taiteesta, kuuntelemaan tarinoita, tutkimaan eri kulttuurien esineitä, lukemaan, pelaamaan sekä jakamaan ajatuksia muiden kanssa.

Kansallismuseoon avautuu 2.8. Kotona kulttuurissa -hankkeen monikielinen kiertävä pop up -näyttely, Baytuna. Kuusipäiväinen pop up esittelee nykytaidetta, jossa Lähi-idän kulttuuriperintö on vahvasti läsnä. Pop up -näyttely on osa Kansallismuseossa 4.9. asti esillä olevan Tutkimusmatkoja Lähi-itään -näyttelyn ohjelmaa.

Baytuna on arabiaksi 'kotimme'. Kansallismuseon Ateljeehen on sisustettu oleskelunurkkauksia, joissa voi olla kulttuurin ja taiteen keskellä kuin kotonaan. Voit lueskella, pelailla tai tutkia eri kulttuureiden esineitä eri aikakausilta. Tilassa on myös taidetta viideltä nykytaiteilijalta, jotka tarjoavat erilaisen näkökulman Lähi-idän kulttuuriperintöön tässä hetkessä. Lisäksi voit tutustua videoprojektiin Elämä Täällä/Siellä, jossa haastatellut kertovat monikulttuurisesta elämästä nykypäivän Suomessa

  • Shareef Askar on graafinen suunnittelija, kuvittaja ja media-artisti, joka luo visuaalisesti ja poliittisesti kutkuttavia kuvia, joiden moniulotteiset tarinat houkuttavat katsomaan lisää. Tutustu taiteilijaan täällä.
  • DJ 1UAN on oululaisissa klubipiireissä tunnettu hahmo, jonka äänimaisemat vievät matkalle sisäisiin maailmoihin, kauas oman itsensä rajojen yli. Tutustu taitelijaan täällä.
  • Meri Helmi Särkkä, aiemmin Mariam Haji, on kuvataiteilija, joka töissään tutkii mm. miten eurooppalainen taide on vaikuttanut arabialaiseen moderniin taiteeseen. Tutustu taiteilijaan täällä.
  • Haliz Yosef käsittelee taiteessaan muistoja, kulttuuri-identiteettiä ja kieltä liikkuvan kuvan ja taideinstallaatioiden keinoin. Tutustu taiteilijaan täällä.

Monikielisen näyttelyn tuottavat yhteistyössä Kotona kulttuurissa ja Suomen kansallismuseo. Tutustu tarkemmin Kotona kulttuurissa -hankkeeseen, joka rakentaa siltoja ihmisten ja kulttuureiden välille: kotonakulttuurissa.fi

Baytuna-pop upin ohjelma:

Avoinna 2.8.–7.8. päivittäin klo 11–18

torstai 4.8. klo 14–16 Nuolenpääkirjoituksen salat -työpaja

Työpajassa pääset tutustumaan nuolenpääkirjoitukseen ja muinaiseen mesopotamialaiseen laskemiseen. Ohjaajana Aino Haavisto, työpaja on osa Kulttuuria ja matematiikkaa! -tapahtumapäivän ohjelmaa. Tapahtuma sisältyy museon pääsymaksuun, ilmainen sisäänpääsy alle 18-vuotiaille.

perjantai 5.8. klo 16–18 Lukutuokio arabiaksi, vapaa pääsy

Mariam Haji eli Meri Helmi Särkkä ohjaa arabiankielisen lukuhetken 3–5-vuotiaille Baytuna-pop upissa perjantaina 5.8. Lukutuokioon ovat tervetulleita myös muun ikäiset perheenjäsenet. Tarina alkaa klo 16.30, joten ennen sitä ehtii myös tutustua Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään -näyttelyyn museon 3. kerroksessa. Näyttelyyn on perheille suunnattu toimintavihko myös arabiaksi. Museoon on vapaa pääsy perjantaisin klo 16–18.