2022 KM anee

Yleisöohjelma: Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään

Avoinna tänään 11—18
19.5.2022 11:00 — 4.9.2022 18:00

Näyttelyyn on tarjolla avoimia yleisöopastuksia suomeksi joka sunnuntai. Kouluille järjestetään toukokuussa etäopastus ja elokuussa on vuorossa kaiken ikäisille suunnattu tapahtuma, joka esittelee matematiikan ja kulttuurin yhteyksiä.

Suomalaiset tutkimusmatkailijat, arkeologit ja tieteilijät ovat 1840-luvulta nykypäivään matkanneet Lähi-itään tutkiakseen alueen muinaisia valtakuntia ja kulttuureita. Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään kertoo suomalaistutkijoiden viehtymyksestä näitä yli kahden tuhannen vuoden takaisia sivilisaatioita kohtaan, matkaajien omien tarinoiden ja mukanaan tuomien esineiden kautta. Näyttelyssä pääsee näkemään harvoin esillä olleita Suomen kansallismuseon kokoelmien ja Museoviraston arkeologisten kokoelmien Lähi-idän esineistöä.
Lue lisää näyttelystä.

Näyttelyesittely: Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään

Ota museon näyttely haltuun kerralla! Näyttelyesittely on asiantuntevan oppaan vetämä vuorovaikutteinen opastus näyttelyyn. Kierroksella tutustutaan näyttelyn keskeisiin esineisiin sekä tutkimusmatkailijoiden tarinoihin.

Opastus sisältyy museon pääsylipun hintaan ja kestää noin 30-45 min. Kierros alkaa museon lipputiskin luota Keskihallista. Huomioithan, että emme ota kierroksille ryhmiä, vaan voit varata ryhmällesi yksityisen kierroksen asiakaspalvelustamme.

Avoimet yleisöopastukset suomeksi
su 24.7.klo 15.00
su 31.7.klo 15.00

Public tours in English
Sun 22.5. at 1 pm
Sun 26.6. at 2 pm
Sun 24.7. at 2 pm
Sun 28.8. at 2 pm

Varaa yksityinen opastus näyttelyyn:
skm.opastusvaraukset@kansallismuseo.fi
0295 33 6902 (ti-pe klo 9-12)

Etäopastus kouluille

perjantaina 20.5. klo 10.00

Suomalaiset tutkimusmatkailijat, arkeologit ja tieteilijät ovat 1840-luvulta nykypäivään matkanneet Lähi-itään tutkiakseen alueen muinaisia kulttuureita. Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään kertoo suomalaistutkijoiden viehtymyksestä näitä yli kahden tuhannen vuoden takaisia sivilisaatioita kohtaan, matkaajien omien tarinoiden ja mukanaan tuomien esineiden kautta. Etäopastuksella tutustutaan näyttelyyn ja pohditaan, miksi nämä tuhansia vuosia vanhat esineet ovat päätyneet museoihin ja mitä esineet kertovat menneisyydestä.

Etäopastuksen aikana oppaalle voi esittää kysymyksiä. Opastus on maksuton eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Kierros järjestetään teams-alustalla, voit liittyä opastukselle tämän linkin kautta: Linkki etäopastukselle teamsissa

Tutkimusmatka näyttelyyn -omatoimikierros lasten kanssa liikkuville

Tutki näyttelyä tutkimusmatkailijoiden johdolla! Kirjoita nimesi nuolenpääkirjoituksella, etsi näyttelystä muinainen loitsumalja tai testaa taitosi muinaisten pelien parissa. Omatoimikierroksen kartta on jaossa Kansallismuseossa heinäkuussa ja elokuussa.

Kotona kulttuurissa -pop up

ti 2.8. - su 7.8.
klo 11-18, Kansallismuseon Ateljee, 2. krs

Museon Ateljeessa voit levähtää kulttuurin keskellä kaikessa rauhassa ja kirjoittaa vaikka kirjeen siitä, mitä koti sinulle merkitsee. Voit lueskella, pelailla tai tutkia eri kulttuureiden esineitä eri aikakausilta - mitä yhteisiä piirteitä niistä löytyy?

Monikielinen Kotona kulttuurissa -pop up vierailee Kansallismuseossa kuuden päivän ajan ja linkittyy näyttelyyn Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään sisällöltään ja teemoiltaan. Kansallismuseon jälkeen pop up rakennetaan eri kulttuurikeskuksiin pääkaupunkiseudulla. Tutkimusmatkona muinaiseen Lähi-itään -näyttelyn siirtyessä Keski-Suomen museoon, myös Kotona kulttuurissa -pop up matkaa Jyväskylään.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Kotona kulttuurissa -hankkeen kanssa: www.kotonakulttuurissa.fi

Kulttuuria ja matematiikkaa! -tapahtumapäivä kaiken ikäisille

torstaina 4.8. klo 12-17.30

Kulttuuri on täynnä matemaattisia ulottuvuuksia, joita ei tule ajatelleeksi arjen keskellä. Koristeaiheista löytyy symmetriaa, arkkitehtuurista mittasuhteita - vaan tiedätkö miten runous ja matematiikka liittyvät toisiinsa? Kaiken ikäisille suunnattu tapahtumapäivä tarjoaa oivalluksia matematiikan ja kulttuurin yhteyksistä työpajoissa ja esityksissä. Tapahtuma on monikielinen.

Tapahtuma levittäytyy kaikkialle museoon päivän ajaksi ja sisältyy pääsylipun hintaan. Vapaa pääsy alle 18-vuotiaille.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Bridges-organisaation ja Aalto yliopiston kanssa. Bridges-organisaation tavoitteena on tukea tutkimusta ja käytännön sovelluksia, jotka linkittävät matematiikkaa taiteeseen, musiikkiin, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin.

Kuuntele soittolistaa: Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itää

Lähi-idän alueen musiikki on hyvin monipuolista, -kielistä, -kulttuurista, tuhansia vuosia vanhaa ja alati tuoretta. Lukemattomien sotien ja kriisien myötä Lähi-idän ihmiset ovat levittäytyneet ympäri maailman kantaen musiikkia mukanansa.

Soittolista on saanut inspiraationsa rytmeistä, soittimista ja pienten yhteisöjen musiikista, ja sillä kuulee kieliä monesta eri maasta: arabiaa, turkkia, persiaa, hepreaa, kurdia, kurdin kurmanji kieltä, armeniaa sekä kreikkaa.

Kappaleet kertovat niin ilosta, surusta, naimisiinmenevän naisen kohtalosta, flirttailusta, kotiinkaipuusta, pakolaisuudesta kuin demokraattisen äänestämisen tärkeydestä. Soittolistan on koonnut Yonca Kurtoglu Ermutlu.

Kuuntele Spotifysta!