Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishPyhät ja pakanat – ihmisyyden kuvia -näyttely Hämeen linnassa 28.4.-17.12.2017

Pyhät ja pakanat – ihmisyyden kuvia -näyttely Hämeen linnassa 28.4.-17.12.2017


Näyttely esittelee osan Kansallismuseon ainutlaatuisesta keskiaikaisten puuveistosten kokoelmasta kolmen nykytaiteilijan veistoksiin rinnastaen. Keskiaikaisiin kristillisiin veistoksiin peilattuna myös nykytaiteen teokset saavat uutta perspektiiviä. Puun veistämisen perinne on Suomessa rikas ja monimuotoinen ja jatkumo keskiajan kirkkotaiteesta sekä kansanomaisesta veistotaiteesta ja käsityöläisyydestä nykytaiteeseen on selvästi nähtävissä. Nykytaiteilijoiden teokset ovat syntyneet 2000-luvulla, ja osa niistä on näyttelyä varten valmistettuja uusia teoksia.

Mia Hamari, Maija Helasvuo ja Tapani Kokko ovat keskeisiä nuoremman polven kuvanveistäjiä, jotka käyttävät traditiosta ammentavan mutta omaperäisen taiteensa materiaalina puuta. Heidän taidettaan sekä keskiaikaisia veistoksia yhdistää puu materiaalina, käsillä tekeminen, vahva käsityötaito sekä ihmisen ja yleisinhimillisten teemojen, kuten rakkauden, äitiyden, kärsimyksen, kuoleman, surun, vallan ja voittamisen kuvaaminen vuosisadasta riippumatta.

Näyttelyssä keskiaikaisten ja nykyveistosten välille syntyy kumpaakin rikastava vuoropuhelu. Sekä keskiaikaiset veistokset että nykytaiteilijoiden teokset ovat monimerkityksellisiä. Maallisessa kontekstissa syntyneet nykyveistokset voidaan nähdä pyhinä ja toisaalta keskiaikaiset maallisina, uskonnollisista merkityksistä riisuttuina, jolloin ne puhuttelevat nykykatsojaa puhtaina ihmisyyden kuvina.

Kansallismuseon kokoelmien keskiaikaisista veistoksista osa on esillä ensimmäistä kertaa ja näyttelystä löytyy myös Hämeen kirkoissa käytössä olleita veistoksia. Esille tulee osittain konservoituna Someron alttarikaappi – yksi hienoimmista ja mielenkiintoisimmista Suomessa säilyneistä alttarikaapeista. Yhteys keskiajan kulttuuriperinnöstä nykytaiteeseen tuo Kansallismuseon keskiaikaisten puuveistosten kokoelman ja museon välittämän kulttuuriperinnön esiin elävänä, uutta kulttuuria tuottavana voimavarana. Kansallismuseon keskiaikaisten veistosten kokoelma julkaistaan Finnassa vuoden 2017 aikana.
Näyttelyn kuraattorina on toiminut yli-intendentti, FT Sanna Teittinen Kansallismuseosta ja keskiaikaisten veistosten asiantuntijana keskiaikaisesta puukuvanveistosta väitöskirjaansa valmisteleva FM Katri Vuola.
Projektipäällikkönä toimi näyttelyamanuenssi Lea Värtinen.

Taiteilija Jaana Partanen ja arkkitehti Heikki Lamusuo (Partanen & Lamusuo Oy) ovat toimineet näyttelyn pääsuunnittelijoina. Aalto-yliopiston MediaLabista Mercedes Said (design) ja Janne Ojala (tekninen toteutus) sekä Metropolia Ammattikorkeakoulusta Topias Airas (3D-mallinnus), ovat toteuttaneet näyttelyyn 3D simulaation Pyhä Yrjänä ja lohikäärme veistoksesta. Työn ohjaajana toimi professori Lily Díaz ja projekti toteutettiin osana Aalto-yliopiston Systems of Representation -tutkimusryhmän työtä. Valo-, ääni- ja videosuunnittelijana on toiminut Pietu Pietiäinen, joka on myös toteuttanut dokumenttifilmin Someron alttarikaapin konservoinnista yhteistyössä konservaattoreiden Jukkapekka Etäsalon ja Nina Broadstreetin kanssa.

Avajaisviikonloppuna monipuolista ohjelmaa mm. turnajaiset. Katso kaikki Hämeen linnan tapahtumat tästä.

Pyhät ja pakanat -näyttelyjulkaisu ilmestyy avajaisten yhteydessä:
Pyhät ja pakanat
Ihmisyyden kuvia

Toim. Sanna Teittinen
Museovirasto 2017, 112 s., sid., ISBN 978-951-616-284-6, 29 € (sis. alv)
Kansallismuseon julkaisuja 12, ISSN 2343-1180

Lisätietoja
yli-intendentti Sanna Teittinen, puh. 0295 33 6394, sanna.teittinen@kansallimuseo.fi
näyttelyamanuenssi Lea Värtinen, puh. 0295 33 6341, lea.vartinen@kansallismuseo.fi
intendentti Jouni Marjamäki, puh. 0295 33 6344, jouni.marjamaki@kansallismuseo.fi

Lehdistökuvia

HÄMEEN LINNA
Kustaa III:n katu 6, Hämeenlinna
Avoinna
3.1.–30.4. ti-pe klo 10–16, la-su klo 11–16, ma suljettu
2.5.–31.5. ma-pe klo 10–16, la-su klo 11–16
1.6.–14.8. päivittäin klo 10–17
15.8.–17.12. ti-pe klo 10–16, la-su klo 11–16, ma suljettu

puh. 0295 33 6932, hameenlinna@kansallismuseo.fi
www.kansallismuseo.fi