Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMOLENDE

Tarinoita kongolaisesta sisusta

9.5.-8.10.2006Kuvia ja kirjeitä Kongon tasavallasta

Molende - Tarinoita kongolaisesta sisusta kertoo arjesta Kongon tasavallassa, Keski-Afrikassa. Näyttely esittelee kaksi puolta tämän päivän Kongosta: Valokuvaaja Elina Moriyan kuvat dokumentoivat maan jokapäiväistä elämää, kohtauksia kaduilta ja ihmisiä arjen keskellä. Näyttelytekstit on puolestaan kerätty kirjeistä, joita Molende-näyttelyn tekijät, Elina Moriya, Heidi Kalmari, Saara Lehmuskoski ja Anu Mononen, ovat saaneet kongolaisilta ystäviltään. Kirjeissä kongolaiset tuovat esille oman äänensä, päivittäiset mietteensä ja tarinansa. "Kirjeet paljastavat jotain myös jokaisesta meistä, sillä kongolaisten mietteet ja kiperät kysymykset haastavat myös näyttelyn kävijät miettimään elämänvalintojaan ja omaa kulttuuriaan", kertovat näyttelyn tekijät.

Molende, on lingalaa (yksi Kongon tasavallan pääkielistä) ja tarkoittaa sisua. Suomalaisille tuttu sana kuvaa hyvin kongolaista kansanluonnetta. Kuten monia Afrikan valtioita, on myös Kongon tasavaltaa riepotellut yli kymmenen vuotta kestänyt sisällissota. Ihmiset ovat joutuneet keskittymään vain omaan selviytymiseensä, mutta tehneet sen uskomattomalla elämänhalulla ja sitkeydellä. Kongolainen sisu välittyy sekä Elina Moriyan valokuvista että kongolaisten kirjeistä. 

Molende-valokuvakirja


Molende-näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös Molende - Tarinoita kongolaisesta sisusta -valokuvakirja. Molende-kirja on kaksikielinen, tekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi. Kirjeiden otteet ovat kirjassa myös ranskaksi, joka on niiden alkuperäiskieli. Molende-valokuvakirjan julkaisija on Kustannusosakeyhtiö Musta Taide.

Molenden tekijät


Valokuvaaja Elina Moriya ja toimittaja Heidi Kalmari vierailivat Kongon tasavallassa keväällä 2003. Matkallaan he tekivät reportaaseja suomalaisiin aikakauslehtiin sekä inspiroituivat kongolaisten tarinoista ja valoisasta elämänasenteesta. Moriya toimi Kongossa myös EU:n rahoittaman valokuvauskurssin ohjaajana, jossa hän opetti paikallisille valokuvaajille luovaa ja digitaalista valokuvausta. Kongolaisesta sisusta vaikuttui myös Saara Lehmuskoski, joka työskenteli Kongon tasavallassa kehitysyhteistyötehtävissä Euroopan komission delegaatiossa 2002-2003. Graafinen suunnittelija Anu Mononen on vastannut Molenden näyttelysuunnitelmasta sekä kirjan ulkoasusta.

Lisätiedot


Heidi Kalmari
puh. 040 560 7271
heidi.kalmari(at)helsinki.fi


Elina Moriyan kotisivu: www.emoriya.com