Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishSIPERIA

Taigan ja tundran kansoja

14.5.2002 - 28.9.2003Arktiset alkuperäiskansat

SIPERIA - Taigan ja tundran kansoja esittelee kiehtovan, pelkistetyn esinemaailman, joka kertoo kuinka Siperian ankara luonto on pakottanut asukkaansa sopeutumaan ja selviytymään vaikeissa olosuhteissa. Näyttely vie katsojan arktisten alkuperäiskansojen pariin laajalle alueelle Uralilta Kamtšatkan niemimaalle, jossa luonto on säädellyt elinkeinoja, elämäntapaa ja maailmankuvaa.

Esillä on lähes tuhat esinettä, mm. nenetsiläisen poropaimentolaisen kota, obinugrilaisten kansojen metsästys- ja kalastusvälineitä, šamaanipukuja, rituaaliesineitä, soittimia ja tšuktšien taidetta. Näyttelyn loisteliaassa siperialaisten pukujen kokoelmassa yhdistyvät käytännöllisyys ja esteettisyys. Suomen kansallismuseon oma, Siperian alkuperäiskansojen elämää valaiseva kokoelma on ensimmäistä kertaa näin laajasti esillä.

Suomalainen Siperian-tutkimus

Suomalaiset tiedemiehet suuntasivat Siperiaan 1800-luvulta lähtien. Kiinnostus suomalais-ugrilaisiin kieliin ja kansoihin on tehnyt suomalaisesta Siperian-tutkimuksesta omaperäistä ja kansainvälisesti merkittävää.

Alkuperäiskansojen vaikea nykytilanne

Nykyisin monen poropaimentolaisuutta tai metsästystä harjoittaneen kansan elämänmuoto on katoamassa teollistumisen ja ekologisen tasapainon järkkymisen myötä. Siperiassa on rikkaat luonnonvarat, ja alueelta on porattu öljyä 1970-luvulta lähtien. Monet alkuperäiskansat ovat joutuneet muuttamaan kaupunkeihin tai väistymään perinteisiltä asuinalueiltaan. Näyttely on myös kannanotto näiden vähemmistökulttuurien säilymisen puolesta. Vuoden 1989 väestönlaskennan mukaan uralilaisia kieliä puhui n. 60 000 henkeä, tunguusikieliä n. 44 600, turkkilaisia kieliä n. 63 000 ja tšuktšilaisia kieliä n. 20 000 henkeä. Kamassin kieli on hävinnyt kokonaan.

Yhteistyötahot

Opetusministeriö ja Teboil tukevat näyttelyä, jonka suunnittelusta vastaa arkkitehti Niko Sirola.

Näyttelyn on käsikirjoittanut Ildikó Lehtinen, joka on myös toimittanut näyttelyn yhteydessä julkaistavan samannimisen kirjan.
Siperia, 1