Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuseon historiaa

Tamminiemi on lähes puolen vuosisadan ajan liittynyt läheisesti Suomen valtiolliseen ja hallinnolliseen historiaan. Varhemminkin jo 1800-luvulla tila oli jonkin aikaa kenraalikuvernöörin hallinnassa. Vuonna 1940 päätoimittaja Amos Anderson lahjoitti huvilan valtiolle, ja toisen maailmansodan vuosista lähtien Tamminiemi on ollut valtionpäämiestemme käytössä. Tamminiemi oli presidenttien Ryti (1940-1944), Mannerheim (1944-1946) ja Kekkonen (1956-1981) virka-asunto ja monien poliitisten neuvottelujen ja ratkaisujen näyttämö.

Erityisesti presidentti Urho Kekkosen 25-vuotisen virkakauden aikana nimestä Tamminiemi muodostui suorastaan käsite Suomen poliittisessa elämässä ja kielenkäytössä. Presidentti Kekkosen kuoleman jälkeen Tamminiemi avattiin museona joulukuussa 1987.

Syksyllä 2009 alkanut peruskorjaus käsitti pää- ja talousrakennuksen, saunan ja huvimajan. Peruskorjauksessa on mm. kunnostettu päärakennuksen rappaus; samalla on palautettu 1904 valmistuneen jugendhuvilan alkuperäinen väritys ja koristeaiheet.  Lisäksi on uusittu vanhentuneet sähköjärjestelmät ja lvi-tekniikka ja parannettu museon esteettömyyttä. Museon sisätiloissa on haluttu säilyttää ajan patina, mutta pinnat on puhdistettu ja rikkinäiset kohdat korjattu ja restauroitu. Museo on puettu autenttiseen, presidentti Kekkosen aikaiseen 1970-luvun asuun. Opastukset, vaihtuvat näyttelyt ja esitelmätilaisuudet kertovat Rytin, Mannerheimin ja Kekkosen presidenttiajasta ja valottavat Suomen sodanjälkeistä historiaa.

Peruskorjauksen myötä yleisön nähtäväksi avautuu myös uusi tila:Tamminiemen keittiö. Museon toiseen kerrokseen on tehty monitoimitila, jota voidaan käyttää mm. työpajatoimintaan ja ryhmätyö- ja kokoustilana. Museon yhteydessä toimivan Café Adjutantin ja museokaupan tiloja on laajennettu - lisäksi kahvilassa on pieni kabinettitila, jota voi vuokrata esim. kokouskäyttöön. Myös museon puisto on kunnostettu kesän 2012 aikana.