Inherit the Dust ‒ Nick Brandtin valokuvia Kansallismuseossa 5.4.2019 alkaen
Millaisen maailman jätämme jälkeemme? Jätämmekö perinnöksi vain tomua? Kansallismuseossa on kesän ajan nähtävänä ja koettavana valokuvaaja Nick Brandtin (synt. 1964) kookkaita panoraamavalokuvia Itä-Afrikan muuttuvasta ympäristöstä ja uhanalaisista eläimistä. Iso-Britanniassa syntynyt Brandt näkee eläimet yksilöinä ja kuvaa niitä samalla muotokuvatekniikalla kuin ihmisiä. Näin hän on onnistunut taltiomaan eläinten ainutlaatuisuuden aivan erityisellä tavalla.
Inherit the Dust -näyttelyn eläimet: sarvikuonot, norsut, leijonat, kirahvit, simpanssit ja seeprat Brandt kuvasi vuosina 2003‒2012. Myöhemmin, vuonna 2014, hän vei eläinten luonnollisessa koossa olevat valokuvat uudelleen samoille paikoille, jotka ennen olivat eläinten valtakuntaa. Kansallismuseo on tuottanut näyttelyn yhteistyössä Fotografiskan kanssa, ja Tukholmassa nähty vastaava näyttely on ollut Fotografiskan suosituimpia näyttelyitä.
Kansallismuseossa esillä olevat 27 suurikokoista mustavalkopanoraamakuvaa järkyttävät, mutta samalla herättävät keskustelua siitä, mitä voimme tehdä. Uhka luonnon monimuotoisuuden häviämisestä on yhteinen. Voimme omilla valinnoillamme vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden säilymiseen ja luoda yhteistä tulevaisuutta. Huoli ilmaston lämpenemisestä, ihmisten toimista, salametsästyksestä, metsienhakkuusta ja poliittisesta epävakaudesta Itä-Afrikassa johti vuonna 2010 siihen, että Nick Brandt oli perustamassa Big Life Foundation -säätiötä. Säätiö saa osan Brandtin töiden tuotoista eläinten ja elinympäristön suojelemiseksi. Tänä päivänä yli 200 metsänvartijaa suojelee satojen tuhansien hehtaarien ekosysteemiä Keniassa ja Tansaniassa.
Brandtin valokuvia voi katsoa monella tapaa. Eläimiä kuvatessaan hän ei kuvaa teleobjektiiveilla vaan käyttää normaaliobjektiivia, jolloin eläintä on päästävä kuvaamaan mahdollisimman läheltä. Kun tarkat muotokuvat on viety paikkoihin, jotka ovat ihmisen toiminnan levittäytyessä ja luonnon hyödyntämisen myötä muuttuneet louhoksiksi, tehtaiksi ja kaatopaikoiksi, ymmärrys kasvaa. Näyttelyn valokuvat kertovatkin myös siitä, miten eläinten elinehtojen ohella myös ihmisten elämisen ympäristöt ovat uhattuina. - Kuvani ovat valitusrunoni maailmalle, joka on vääjäämättömästi, traagisesti katoamassa, Nick Brandt kertoi jo vuonna 2004.
- Kansallismuseon tämän vuoden ohjelmisto laajentaa ymmärrystä globaaleista kysymyksistä, kulttuurimme kestävyydestä ja suhteestamme elinympäristöön. Nick Brandtin vaikuttavat valokuvateokset herättivät meidät myös tutkimaan sitä, miten uhanalaiset eläimet ovat läsnä Kansallismuseon kokoelmissa, toteaa Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila. Samaan aikaan Inherit the Dust -näyttelyn kanssa avautuukin pienoisnäyttely Jälkiä, joka luotaa ihmisen ja eläimen välistä suhdetta museokokoelmien kautta. Esillä on sekä lähetysseurojen lahjoitusten yhteydessä saatuja luonnontieteellisiä näytteitä että eläinmateriaaleista tehtyjä esineitä kaikilta mantereilta – Siperiasta Afrikkaan, Tyyneltä mereltä Eurooppaan. Jälkiä kertoo, miten monin tavoin ajasta ja paikasta riippumatta, ihminen on käyttänyt eläimiä kulttuurinsa käyttövoimana.
Näyttelyihin liittyy laaja oheisohjelma. Esimerkiksi lauantaina 6.4. järjestettävässä Kulutusjuhlat-tapahtumassa museo täyttyy kestävää kehitystä käsittelevistä tapahtumista. Inherit the Dust -näyttelyyn voi tutustua myös mobiililaitteilla pelattavan Bust the Dust -pelin avulla. Vuorovaikutteinen, opettava peli on tarkoitettu kaiken ikäisille, ja sitä voi itsenäisen tietovisan lisäksi pelata interaktiivisesti näyttelytilassa. Kansallismuseon sivuilta varattavina aikoina pelaajat vastaavat näyttelyssä luontoon ja teoksiin liittyviin kysymyksiin, näyttelyn valaistus reagoi oikeisiin ja vääriin vastauksiin, ja parhaat onnistumiset saavat luonnon jälleen kukoistamaan.
Inherit the Dust -näyttelyyn liittyvä valokuvajulkaisu sekä Jälkiä-näyttelyyn liittyvä kirja ovat myynnissä Kansallismuseon museokaupassa.
Inherit the Dust -näyttelyn on tuottanut Kansallismuseo yhteistyössä Fotografiskan kanssa ja se on avoinna 5.4.‒1.9.2019. Kansallismuseon tuottama Jälkiä-näyttely on avoinna 5.4.‒4.8.2019.
Lisätietoja medialle
Näyttelypäällikkö Minerva Keltanen, minerva.keltanen@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6463
Näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila, aino-maija.kaila@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6362
Jälkiä-näyttely: Amanuenssi Pilvi Vainonen, pilvi.vainonen@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6432