Uotinen goes Kekkonen keväällä Tamminiemessä

Museot

Compañía Kaari & Roni Martinin teos Uotinen Goes Kekkonen tarjoaa vaihtoehtoisen kokemuksen Tamminiemen museossa Jorma Uotisen johdolla.

Tamminiemi toimii itseoikeutetusti näyttämönä ja inspiraationa Compañía Kaari & Roni Martinin kevään uutuusteokselle Uotinen Goes Kekkonen, joka saa ensi-iltansa Tamminiemessä 5.3.2020. Kekkosen roolin tulkitsee Jorma Uotinen. Teos tuotetaan yhteistyössä Suomen kansallismuseon kanssa.

- Kekkosen syntymästä tulee kuluneeksi 120 vuotta ensi syksynä. Juhlavuoden kunniaksi saamme tarjota yleisölle mahdollisuuden sukeltaa UKK:n pään sisälle taiteellisin keinoin, autenttisessa ympäristössä. Haluamme tehdä museokohteissamme nykyaikaista toimintaa erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa, ja tavoittaa näin kiinnostavia, uusiakin kävijäryhmiä, iloitsee Suomen Kansallismuseon intendentti Mikko Teräsvirta.

Tamminiemi kuuluu Suomen kansallismuseon museoperheeseen ja se on toiminut kolmen presidentin – Rytin, Mannerheimin ja Kekkosen – kotina. Rakennus on valmistunut 1904. Vuodesta 1987 museotoiminnassa ollut Tamminiemi on sisustettu sen pitkäaikaisimman asukkaan, Urho Kekkosen, ajan asuun.

Uotinen Goes Kekkonen tutkii muun muassa sitä, miten henkilökultti syntyy. Teoksen innoittajana on toiminut ohjaaja-koreografi Kaari Martinin lapsuus, jossa Kekkonen oli vahvasti läsnä.

– Koko lapsuuteni oli yhtä kekkosluentoa. Isä ihaili Kekkosta suunnattomasti, hän oli isän mielestä todellinen nero. Oma näkökulmani Kekkoseen on yhä vahvasti tämän henkilöpalvonnan värittämä. Samalla Kekkonen kuitenkin käytti valtaa kyseenalaisestikin, ohitti normaalit vaalitavat ja nosti ystäviään merkittäville paikoille, Kaari Martin taustoittaa.

– On ainutlaatuinen mahdollisuus rakentaa esitys aitoon miljööseen, Kekkosen pitkäaikaiseen kotiin, Martin lisää.

Uotinen goes Kekkonen -esitykset 5.-26. maaliskuuta 2020.

Liput näytöksiin ja lisätiedot:

to 5.3. klo 19
pe 6.3. klo 17 ja 19