Suomi ennen Suomea

Kuninkaan murha olisi etusivun uutinen, mutta miten Suomen sotaa kuvaisi sarjakuva? Suomi on historiansa vaiheissa kuulunut sekä Ruotsiin että Venäjään. Valtiollisten sotien ja rauhan aikojen kuluessa 1700–1800-luvuilla tavallisen ihmisen omavarainen arki on muuttunut vain vähän.

RUOTSIN VALLAN AIKA

Suomen alue oli osa Ruotsin valtakuntaa keskiajalta 1800-luvun alkuun saakka. Sen jälkeen Suomen alue liitettiin Venäjään noin sadaksi vuodeksi.

Katso video opastukselta 1700–1800-luvuille.

TEHTÄVÄT

1.–3. lk

Entisaikaan suurin osa ihmisistä teki tarvitsemansa esineet itse. Esineet tehtiin niistä materiaaleista, joita oli helposti saatavilla. Aivan kaikkea ei itse voitu tehdä, joten asioita on pitänyt myös ostaa. Monella ei kuitenkaan ollut rahaa käytössään, vaan vaihtokauppa oli yleistä.

 • Mistä aineesta tavallisen ihmisen astiat valmistettiin ennen vanhaan? Vertaa entisajan astioita nykyisiin. Mistä materiaalista astiat nykyään on tehty?
 • Mitä nykyään käytetään maksuvälineenä? Millä entisaikaan maksettiin?
 • Tulosta kuva 1800-luvun talonpojan pitopöydästä ja tee tehtävä!
  Pitopöytä


1.–3. lk

Ryijy on peite, jossa on pitkä nukka toisella puolen. Villasta tehtyjä ryijyjä on käytetty jo tuhat vuotta sitten peittoina. 1700-luvulla ryijyjä käytettiin usein koristeina, joten niihin tehtiin kauniita kuvioita.


4.-6. lk

Rikas aateli pukeutui 1700 – 1800 -luvuilla muodikkaasti. Heidän vaatteensa olivat kalliita ja niitä oli useita eri tilanteisiin. Tavallisella talonpojalla vaatteita oli paljon vähemmän, usein vain yksi juhla-asu ja muutamat arkena käytetyt vaatekappaleet.

 • Pohdi eroja tavallisen kansan ja aatelin elämän välillä Suomessa 1700-luvulla. Kirjoita!
 • Tutki omaa vaatekaappiasi. Onko sinulla lempivaatteita, joita käytät jatkuvasti? Onko kaapissasi vaatteita, joita et käytä juuri koskaan? Miten juhlavaatteesi eroavat niistä, joita pidät arkena?


4.-6. lk ja 7.–9. lk

Kustaa III oli Ruotsin kuninkaana 1700-luvun lopulla. Hän hallitsi vahvasti ja otti valtaa aatelilta kuninkaalle. Kuninkaan itsevaltainen tapa hallita johti riitaan aatelin kanssa. Kuningasta vastaan solmittiin salaliitto ja hänet murhattiin Tukholman oopperatalossa järjestetyissä naamiaisissa vuonna 1792.

 • Laadi etusivun uutinen Kustaa III:n murhaillasta. Kirjoita uutiselle huomiota herättävä otsikko.


7.–9. lk ja 2. oppiaste

Suomi on historiansa aikana kuulunut kahteen muuhun valtioon, Ruotsiin ja Venäjään, ennen itsenäistymistään 1917. Ruotsin vallan aikaa kesti Suomessa keskiajalta 1800-luvun alkuun saakka, ja tämä vaihe päättyi Suomen sotaan. Suomen sota käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä 1808–1809. Sodan seurauksena Ruotsin itäiset alueet liitettiin Venäjään autonomisena Suomen suuriruhtinaskuntana.

 • Piirrä 3–4 ruudun sarjakuva Suomen sodan tapahtumista. Mieti ensin tarina ja piirrä kuvat sen jälkeen lyijykynällä. Lopuksi voit vahvistaa piirroksen tussilla ja kumittaa lyijykynäjäljen pois.
 • Venäjän vallan aikaa kutsutaan autonomian ajaksi. Mitä sanalla tarkoitetaan? Miten Ruotsin ajan perintö näkyi autonomian aikana Suomessa? Näkyykö Ruotsin vallan aika vielä jollain tavalla Suomessa? Pohdi ja kirjoita!
 • Kirjoita uutisartikkeli Porvoon valtiopäivistä. Kirjoita uutiselle otsikko ja kokoa siihen, mitä Aleksanteri I ja Suomen säädyt toisilleen lupasivat.