Korppoon Madonna kasvot
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Korppoon Madonna

Neitsyt Maria ja lapsi -veistos Korppoon kirkosta on vanhin Suomessa säilynyt pyhimysveistos. Se on valmistettu Kölnin seudulla noin vuonna 1200. Maria istuu suorana, katse eteen suunnattuna kapealla tuolilla. Jeesus-lapsi on ollut kiinnitettynä kahdella tapilla Marian syliin.

Marian kasvot ovat soikeat ja leukaan kapenevat. Suuret, avoimet silmät on piirretty uurtamalla. Suu on ohuthuulinen ja suora. Pään keskeltä jakauksella olevat hiukset on palmikoitu kummallekin sivulle. Palmikot laskeutuvat selkään. Pään yläosa on porrastettu nyt hävinnyttä kruunua varten.

Veistoksesta on tehty 3D-malli: https://sketchfab.com/3d-models/korppoon-madonna-f1cf264c69bf42cc8e60d3d50cc5ad36

H1744:1

Korppoon Madonna
Marian hartiat ovat kapeat, kaula pitkä ja pää hieman eteen työntyvä. Vartaloa myötäilevää pukua sitoo leveä vyö. Puvussa on leveä, koristeltu kaulus, jossa soikeita ja mustareunaisia, punaisia ja vihreitä syvennyksiä. Kauluksen alareunan alta näkyy puolipyöreä rintakoru, jonka reunaa kiertää punssattu helminauha. Hihansuut ulottuvat veistoksen sivuilla lähes puvun helmaan asti. Terävät kengänkärjet näkyvät helman alta.
Korppoon Madonna sivusta
Jalusta on edestä pyöristetty. Se on koristeltu soikeilla, väritetyillä syvennyksillä tai niihin kiinnitetyillä kivillä. Korkeaselustaisessa tuolissa on sorvatut, nuppeihin päättyvät tolpat