Kasvoja kuvattuna eri esineissä.

Kasvot

Kaikilla ihmisillä on ainutlaatuiset kasvot. Ne muodostuvat kallosta, lihaksista, ihosta, silmistä, nenästä, korvista ja suusta. Millään muulla eläimellä ei ole yhtä ilmeikkäät kasvot kuin ihmisellä. Kasvojen ilmeillä voidaan kommunikoida ilman yhteistä kieltä. Ilmeillä voidaan kertoa ilosta, hämmästyksestä, pelosta, surusta, ja inhosta. Joskus näitä ilmeitä tehdään tietoisesti, usein tiedostamatta. Eri kulttuureissa kasvojen ilmeillä voi myös olla eri merkityksiä. Usein ystävällisyys ilmaistaan hymyllä, mutta hymy saattaa eri puolilla maailmaa näyttää hyvin erilaiselta. Ilmeellä, kuten hymyllä, voidaan ehkä myös peittää jotain muuta tunnetta. Nykypäivänä viestinnässä käytetään paljon emojeita. Ne ovat yksinkertaistettuja piirroksia kasvoista, joissa ilmeet ovat tärkeässä asemassa. Tunnereaktioiden välittäminen päivittäin yksinkertaistettujen emojien avulla saa pohtimaan, osaammeko jatkossa lukea myös moniulotteisempia oikeita kasvoja?

Eri aikoina on ollut erilaisia kauneusihanteita. Kasvojen mittasuhteet tai kasvonpiirteet ovat usein kauneusihanteiden keskiössä, mutta millaisia piirteitä on pidetty kauniina, vaihtelee ajasta, alueesta ja kulttuurista toiseen. Vanha sanonta kiteyttää tämän: Kauneus on katsojan silmissä.

Kansallismuseon kokoelmissa on paljon esineitä, joissa esiintyy kasvoja eri muodossa. Nämä kertovat meille menneisyyden ja nykypäivän ihmisistä, kulttuurista, arvoista ja ihanteista.


Kivisilmäjumala rajatut kasvot
Kivisilmäjumala on puusta veistetty patsas, jolla on tyylitellyt kasvot. Sen silmiksi on upotettu kivet, mistä juontuu nimitys "kivisilmäjumala". Patsas on valmistettu Laatokan Vossenoin saarelta 1600-luvulla tai 1700-luvun alussa.

Rahat

Hyvin monessa rahassa on tänäkin päivänä kuva hallitsijasta