Sedna
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Meren äiti -veistos

Yliluonnolliset aiheet ovat tyypillisiä Baffinin alueen inuit-taiteilijoille. Kalanpyrstöinen ”meren äiti” Sedna on inuitien tärkein henkiolento, meren jumalatar. Merinisäkkäiden sanotaan syntyneen hänen sormistaan ja häneltä on pyydetty onnea saalistukseen. Ulkomuodoltaan Sedna on kuten merenneito, naisen ylävartalo ja kalan alaruumis pyrstöineen. Pitkät hiukset ovat valtoimenaan.

Useimmissa tarinoissa Sedna on tavallinen nuori neito, joka veden varaan jouduttuaan jäi pitelemään kajakin laidasta kiinni sormillaan. Kun sormet katkaistiin, neito upposi meren pohjaan ja muuttui meren hengettäreksi. Katkaistuista sormista syntyivät ensimmäiset valaat ja hylkeet.

Vaikka Sedna oli synnyttänyt tärkeät merieläimet, hän oli meren tapaan herkästi suuttuva ja vaarallinen, ja saattoi tyytymättömänä nostattaa myrskyn ja kieltäytyä antamasta saalista. Pyyntimiehet joutuivat rukoilemaan meren emäntää, ja heidän tuli kunnioittaa kaikkia merieläimiä. Sedna symboloi äitiyttä ja hedelmällisyyttä, mutta muistuttaa myös meren vaaroista ja pyyntikulttuurin oikullisuudesta.

Taiteilija Qaqaq Ashoona, 1988.

Cape Dorset, Nunavut, Kanada. VK6478:26. Kuva: Rauno Träskelin, 2014.