IT150 6 kopio
Klikkaa kuvaa ja katso esineen tiedot

Muistikirja osa 2

Linturetkillä Pentti Linkola kiikaroi lintuja ja kirjoitti lyijykynällä mustakantisiin muistivihkoihin päiväkirjamaista havainnointia. Hän merkitsi vihkoon retkikohteen sään, maisemakuvauksen ja muita huomioita. Linnuista hän kirjasi ylös esimerkiksi havaintopaikan, linnun käyttäytymisen sekä tiedot pesän kunnosta ja poikasten määrästä. Retkillä muistiinpanojen kirjoittamiseen meni kaikki vapaa-aika. Käsialaa ei ole helppo lukea, sillä teksti on pientä ja käytössä on lyhenteitä.

Muistivihot Linkola kirjoitti puhtaaksi monivaiheisesti. Pelkät lintuhavainnot hän kirjoitti puhtaaksi kirjoituskoneellaan erillisiin kansioihin. Muistivihkojen sisällön Linkola kirjoitti käsin puhtaaksi myös erillisiin kovakantisiin päiväkirjoihin. Sitä mukaa kun työ eteni, hän yliviivasi tai merkitsi ruksilla puhtaaksi kirjoitetut kohdat, kuten museolle lahjoitetuista vuoden 1966 kahdesta muistivihosta voi nähdä.

Muistivihkojen puhtaaksi kirjoittaminen jäi kesken. Pentti Linkola oli joskus tyttärensä Leena Linkolan mukaan laskenut, että hänen tulisi elää 150-vuotiaaksi, jotta ehtisi kirjoittaa kaikki muistikirjat puhtaaksi. Lisäksi havaintoja kertyi koko ajan lisää.

IT150 6 2 kopio
Kuvat: Matti Kilponen