Suomen merimuseo, Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99 A, 48100 Kotka

PÄÄTTYNYT: Sex and the Sea

Avoinna tänään 10—18
15.6.2018 10:00 — 20.1.2019 17:00

15.6. alkaen. Henkistä yksinäisyyttä. Läheisyyden kaipuuta. Koti-ikävää. Seksin himoa. Merenkulkijoiden jatkuva ristiriita pitkillä merimatkoilla. Tätä kaikkea esittelee näyttely ”Sex and the Sea” Suomen merimuseossa Merikeskus Vellamossa. Suositusikäraja 15-vuotta.

Aistikkaan näyttelykokemuksen on tuottanut hollantilaisen installaatiotaiteilija Saskia Boddeken ja brittiläisen elokuvaohjaaja Peter Greenawayn Luperpedia-säätiö.

Ikimuistoisista ajoista alkaen merimiehet ovat ylittäneet maailman meriä ja olleet pitkiä aikoja poissa kotoa. Pin-up-tyttö hytin seinällä kertoo kaipuusta tuskaisen hitaalla merimatkalla.

Sex and the Sea liikkuu merimiesten fantasioista merimatkan aikana satamassa odottavaan todellisuuteen, se kertoo elämästä kotona ja elämästä merillä, suurista tunteista ja fyysisistä tarpeista. Näyttelyssä kävijä pääsee löytöretkelle eksoottisten tuliaisten, salaisuuksia kertovien matkalaukkujen, merenneitojen, keulakuvien ja eroottisten pähkinöiden keskelle. Näyttely myös kyseenalaistaa käsityksen heteroseksuaalisista, miehekkäistä merimiehistä – sillä unelmoidaanko merillä vain naisista?

Keskeinen osa näyttelyä on ajatuksia herättävä taide-elokuva, jossa merimiehet kertovat varsin suoraan kokemuksistaan ja vapaudestaan merillä. Elämäntavasta, jota maissa voidaan pitää myös outona ja paheksuttavana.

Näyttelyvieraat halutaan saada ajattelemaan myös omia normejaan. Ohjaako meidän normejamme se mikä on laillista vai ei, vai ohjaako niitä sosiaalinen paine. Kaukana kotona vallalla saattavat olla eri normit. Antaako merimies periksi haluilleen vieraassa satamassa? Onko yksinäisellä seilorilla tyttö joka satamassa? Hämyisän aistikas tunnelma jää viipyilemään mieleen eikä karise päivänvalossakaan.

Näyttelyn suositusikäraja on 15-vuotta.

Liput
Näyttely sisältyy Merikeskus Vellamon pääsymaksuun.
Aikuiset 10 €
Opiskelijat, eläkeläiset ja varusmiehet 6 €
Ryhmälippu (vähintään 15 aikuista) 6 €
Alle 18-vuotiaat, avustajat sekä sotaveteraanit ja lotat avustajineen maksutta.
Keskiviikkoisin klo 17-20 näyttelyihin on kaikilla vapaa pääsy.
Vellamossa käyvät Museokortti, Smartum Liikunta- ja kulttuurisetelit, Tyky+ sekä VIRIKESETELI® ja TICKET VIRIKE®.

Kartta
Suomen merimuseo, Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99 A, 48100 Kotka