Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishAntin talo, Säkylä

Antin talo on Satakunnasta, Säkylästä. Se on tyypiltään umpipihatalo, jollaisia rakennettiin vain läntisessä Etelä-Suomessa. Umpipihatalossa talon rakennukset muodostavat suljetun pihan, joka jakautuu miespihaan ja karjapihaan. Nimensä mukaan ei eläimillä, hevosta lukuun ottamatta, ollut asiaa miespihalle. Pihan jakajana toimii ns. setämiehen puoli, eli rakennus jossa asui talon isännän veli omassa taloudessaan.

Antin talossa voit tutustua päivittäiseen elämään isossa talonpoikaisessa talossa ja nähdä karjapihalla eläinten suojat ja rehuladot. Miespihalla sijaitsee esimerkiksi sauna, jossa kylvettiin säännöllisesti, sekä pränniksi kutsuttu apukeittiö. Nimi pränni (brännvin) liittyy viinan kotipolttoon, ja kurkistamalla prännin ovesta voi nähdä maalattialle sijoitetun viinapannun. Viinan kotipoltto oli sallittua suuren osan 1800-luvusta.

Pirtti oli Antin talon elämisen keskus, siellä aterioitiin, tehtiin puhdetöitä ja myös nukuttiin. Antin talossa on myös omat kamarit isäntäväelle ja naimaikäiselle tytölle. Keväällä säiden lämmettyä siirryttiin pirtistä nukkumaan aittoihin ja niihin voi kurkistaa miespihan puolella. Pihalla olevassa luhtiaitassa voi nähdä erilaisia tekstiilejä. Leivintuvassa on esillä leivän leivonnassa ja muussa ruuanlaitossa käytettyä esineistöä. Antin talossa leivottiin länsisuomalaiseen tapaan suurleipomus kahdesti vuodessa ja leivät kuivattiin vartaissa katon rajassa, jonka jälkeen ne säilöttiin vilja-aittaan. Juhlia esimerkiksi häitä varten Antissa on sali sekä koristeellinen salikamari arvovieraiden yöpymisiä varten.

Antin talo on peräisin 1820-luvulta, museoon se siirrettiin 1930-1931. Antin talon liiterissä sijaitsee museon kahvila.
Antin pirtti 350 x
Antin pirtti. Kuva: Museovirasto.kaffeliiteri09

Antin Kaffeliiteri tarjoaa kahvia ja muita virvokkeita. Kuva: Anna Haverinen.