Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  |
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English

Tiedote 5.1.2015

Suomen Majakkaseuran 10-vuotisjuhlanäyttely

8.1.-1.3.2015

Mikä majakoissa kiehtoo? Upeat maisematko vai ajan ja historian kouriintuntuva läsnäolo? Ihmisen ja luonnon kohtaaminen, jossa luonto on ihmistä voimakkaampi - joskus suopea ja joskus ankara? Hieno vanha tekniikka kenties, valolaitteiden vaikuttavat kristallilinssistöt? Vai kauniit ja erityiset rakennukset?

Merikeskus Vellamossa avautuu Suomen Majakkaseuran 10-vuotisjuhlanäyttely, joka esittelee seuran valokuvaajien ottamia majakkavalokuvia. Suomen majakat esittäytyvät näyttelyssä panoraamavalokuvissa vuodenaikojen ja vuorokaudenaikojen vaihdellessa.

Suomessa on säilynyt 19 ennen itsenäisyyden aikaa rakennettua majakkaa. Samaan arvoluokkaan kuuluvat myös Kallbådan ja Kylmäpihlajan majakat 1920- ja 1950-luvulta. Lisäksi Suomessa on kymmeniä vanhoja tunnusmajakoita.

Suomen Majakkaseura - Finlands Fyrsällskap ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka päätehtävänä on suojella majakkarakennuksia ja merenkulun muita turvalaitteita sekä majakkakulttuurin säilymistä. Majakkaseura osallistuu aktiivisesti yhteiskunnassa käytävään keskusteluun majakoiden tulevaisuudesta. Seuralla on noin tuhat jäsentä. Majakkaseuran kotisivut: www.majakkaseura.fi

Amanuenssi Erik Tirkkonen

Lehdistökuvat

Tiedottaja Marja Puukka, marja.puukka@merikeskusvellamo.fi, 040 350 0496

Näyttelyn oheisohjelmaa

Keskiviikko 18.2.2015 klo 17.30-19.

Terhokerho. Opetustila Ahti & Merimuseon näyttelyt.
Illan aiheena ovat majakat ja luvassa on askartelua. Terhokerhot ovat maksuttomia ja kaikille avoimia kohtaamispaikkoja, jonne ovat tervetulleita niin lapset kuin eläkeläiset ja muutkin aikuiset viettämään kiireetöntä aikaa ja leikkimään yhdessä. Ota mukaan mummi, ukki, kummi, kaima tai vanhempasi tai tule yksin. Etukäteisilmoittautumista ei tarvita.
Järjestäjät: MLL:n Kotkan yhdistys, SPR:n Kotkan osasto, Kyamk, Vellamo ja Koko Suomi leikkii -hanke.

Keskiviikko 18.2.2015 klo 17-18.

Tietoherkku. Altti Holmroos: Tutustu Suomenlahteen. Auditorio.
Saaristokirjailija ja vapaa toimittaja Altti Holmroos kertoo Suomenlahden majakoista ja reissuistaan näillä vesillä. Esitelmä liittyy Suomen majakkaseuran 10-vuotisjuhlanäyttelyyn. Esitelmän yhteydessä on myynnissä Majakkaseuran tuotteita.

Keskiviikko 18.2.2015 klo 18-19.

Elokuvia Märketin majakkasaarelta. Auditorio.
Suomen Majakkaseuran dokumenttielokuvissa vuodelta 2007 ja 2012 kerrotaan, millaista Märketin majakkasaarella oli seuran aloitettua kunnostustyöt ja mihin siellä on edetty. Elokuvien kesto on yhteensä noin tunti. Majakkaseura myy tilaisuudessa tuotteitaan, joiden myyntituotto menee lyhentämättömänä majakoiden suojelun hyväksi. Tuotemyynnin avulla työ talkookohteissa jatkuu majakoiden ja niiden perinnön ylläpitämiseksi tulevillekin sukupolville.

Perjantai 27.2.2015 klo 10.30-11.30.

Majakkatyöpaja lapsille. Opetustila Ahti.
Työpajassa askarrellaan maitopurkista ja ledilampusta oma majakka. Työpajan aluksi tutustutaan majakkavalokuviin ja pienoismalleihin. Näyttelyssä on nähtävillä mm. Harmajan majakan pienoismalli sekä muumitalon esikuvana olleen Pellingin tunnusmajakan malli ja työpajan kirjahyllystä etsitään muidenkin majakoiden kuvia askartelijoiden inspiraatioksi. Ikäsuositus työpajaan 5-10 vuotta. Työpajamaksu 4 euroa / osallistuja. Ilmoittautuminen työpajaan viimeistään samana aamuna klo 9 mennessä (info@merikeskusvellamo.fi, 040 350 0497).

Suomen majakkaseuran 10-vuotisjuhlanäyttelyn yhteydessä Suomen merimuseo julkistaa päiväkodeille ja alakouluille tarkoitetun majakkalaukun. Majakka-aiheisia kuvia, kirjoja, kiikarit ja askarteluvinkkejä sisältävän laukun voi lainata Vellamosta maksutta. Päiväkodeille ja kouluille on myös tilattavissa majakkatyöpajoja sekä opastuksia.