Opetus

Opetus

Suomen merimuseo on valtakunnallinen museo, joka tarjoaa opetuspalveluita kaikille ikäryhmille. Museo-opetuksen tarkoituksena on kehittää pitkäjänteisesti oheisohjelmaa museon kokoelmien ja näyttelyiden rinnalle.
Museo on virikkeellinen oppimisympäristö, joka täydentää koulussa opittua. Merihistoria ja meriarkeologia tarjoavat mielenkiintoisina ja monitieteisinä kokonaisuuksina useita vaihtoehtoja niiden hyödyntämiseen eri oppiaineissa.
Museon näyttelysuunnittelussa on keskeisenä tavoitteena ollut saavutettavuus. Pedagogiikan näkökulmasta saavutettavuus tarkoittaa eri tavoilla oppivien kävijöiden huomioimista: moniaistisuutta, eri tietotasoja, innostamista ja aktivoimista. Vaikka osa tiedosta esitetään uusimman tekniikan mahdollistamin keinoin, on museossa keskeisessä osassa museon ydin eli aidot esineet tarinoineen. Suomen merimuseon museopedagogiikan perustana ovat tutkiva oppiminen, uuden tiedon rakentelu ja olemassa olevan tiedon kyseenalaistaminen.
Näyttelyiden lisäksi museolla on opetustila, jota voidaan käyttää muun muassa työpajatyöskentelyssä. Voit myös kysyä tilaa luokkasi käyttöön esimerkiksi tehtävien läpikäymistä varten. Toivotamme ryhmät tervetulleiksi matkustamaan merta pitkin ajassa ja paikassa, laivoilla, satamissa, kaukomailla, kotirannoilla, pinnalla ja syvyyksissä!
 
Tiedustelu ja varaukset

Opastusten ja työpajojen sekä muun opetustoiminnan lisätiedot ja varaukset: museolehtori Johanna Aartomaa ellei kyseisen tuotteen kohdalla toisin mainita. Laivakoira heiluttaa lippujaFOO Kuva: Jesperi Vara Vellamo kuvitettuna. Emilia Ahonen.
Opastukset koulu- ja päiväkotiryhmille
Opastuksia on joka lähtöön ja niitä voi soveltaa tarpeen mukaan. Ota yhteyttä ja kerro, onko toiveenasi tiettyyn oppiaineeseen liittyvä museokäynti vai huviretki. Sommitellaan yhdessä mahdollisimman hyvä museokäynti. Pääsääntöisesti koululaisopastuksiin liittyy toimintaa ja osallistamista, ei pelkkää tiedon päähän kaatamista.


Opastus päänäyttelyyn "Pohjantähti, Etelän risti"


Merimuseon päänäyttely "Pohjantähti, Etelän risti" kertoo merenkulun historiasta ja nykypäivästä teemoittain. Pääteemoina ovat merenkulkija, merikauppa, laivat, laivamatkustaminen, navigointi ja vaarallinen meri. Näyttelyn keskeisenä elementtinä on pohjoisen merenkulkumme erikoisuus, talvimerenkulku. Museon päänäyttely tarjoaa toiminnallisia tapoja tutustua merellisiin asioihin.
Opastusta on mahdollista räätälöidä tiettyyn teemaan sopivaksi ja siihen voidaan liittää osallistavaa tekemistä.
Aika: toistaiseksi
Kohderyhmä: kierros on muokattavissa kaikenikäisille
Hinta: 40 €/1h


Opastus jäänmurtaja Tarmolla

Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa sijaitseva, vuonna 1907 valmistunut Tarmo on ollut mukana monessa Suomen historian käännekohdassa. Kierroksella pääsee tutustumaan laivaan komentosillasta konehuoneeseen. Opastuksen museojäänmurtaja Tarmolle voi tilata Tarmon aukioloaikoina. Suositeltava ryhmäkoko on 10-20 henkeä.
Aika: tiistai-perjantai 26.6.-3.9.
Kohderyhmä: kierros on muokattavissa kaikenikäisille
Hinta: 40 €/1h
Opastus varataan etukäteen Merikeskus Vellamon asiakaspalvelusta: puh. 040 350 0497 tai info@merikeskusvellamo.fi   


Laivakoira Vellun tassunjäljissä

Toiminnallinen kierros, jossa tutustutaan Suomen merimuseon päänäyttelyyn seuraamalla Laivakoira Vellun jättämiä jälkiä. Matkan varrella kokeillaan mm. ankkurinnostoa ja laivanlastausta sekä tarkastellaan laivoilla kuljetettuja tuotteita. Kesto 1 h.
Aika: tiistai-sunnuntai
Hinta: 40 €/1 h
Kohderyhmä: päiväkodit ja alakoulun 1.-3. luokat Vellu lippujen kanssa
Satumatka Toven merimaisemissa
Satumatkalla kuullaan Tove Janssonista ja hänen rakkaudestaan mereen ja majakoihin, tutustutaan majakoihin sekä Toven Victoria-veneeseen. Museokäyntiin liittyy lasten sadutusta tähtitaivaan alla. Satumatka sopii hyvin yhteen majakkatyöpajan kanssa.
Aika: tiistai-perjantai. Kesto noin 30 minuuttia sadutuksesta riippuen.
Hinta: 20 €.
Kohderyhmä: noin 4-9 -vuotiaat.


Venehallin satukierrokset

Merikeskus Vellamon ytimessä sijaitsevassa venehallissa järjestetään päiväkodeille satukierroksia, joissa tarinoidaan museoiden veneistä. Millaisia tarinoita niihin oikein liittyy? Kierroksen aikana tutustutaan veneisiin ja veneilyyn ja jutellaan niin kilpailemisesta kuin pelastusliiveistäkin. Samalla opetellaan museokäynnin perusteita naulakon käytöstä lähtien. Kesto 30 min.
Aika: tiistai-perjantai aamupäivisin 1.9.-14.5.
Kohderyhmä: päiväkodit, hyvä ensikäynti museoon pienimmille.
Ohjelma on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Piirros merikarhustaKuva: Matti Westerlund (2008)


Työpajat

Suomen merimuseon työpajoissa tutustutaan historiaan, merenkulkuun tai museoihin tekemällä. Työpajoihin liittyy yleensä aina käynti näyttelyissä tai vaihtoehtoisesti muuta tietoa ja aineistoa mereen liittyen. Sen lisäksi, että työpajat liittyvät vahvasti museon sisältöihin on pajoissa periaatteena hyvät materiaalit ja kierrättäminen mahdollisuuksien mukaan. Hyvät kynät, maalit ja tarvikkeet lisäävät tekemisen iloa, mutta kaikkea ei tarvitse ostaa uutena: maitopurkista tulee hyvä majakka ja lasipurkista pullolaiva.
 

Merenkulkua ja mediakasvatusta

Tutustumme Merimuseon näyttelyyn ja käsittelemme merenkulun merkitystä suomalaisten arjelle ennen ja nyt. Pajassa työstetään iPadeilla pienryhmissä omia tulkintoja siitä, mitä kävisi laivaliikenteen pysähtyessä. Työpajassa käytetään museon lainalaitteita ja käsitellään valokuvia sarjakuvan keinoin. Kesto noin 1,5 h.
Aika: tiistai-perjantai.
Kohderyhmä: 3. luokasta ylöspäin, sopii yläkouluille ja lukioillekin. Esim. historia, kuvaamataito,
mediakasvatus. Työpaja on osa kulttuuripolkua kotkalaisille 7. luokille.
Hinta: 60 € / ryhmä.
 Tablettityöpaja
 

Majakkatyöpaja

Työpajassa askarrellaan maitopurkista ja ledilampusta oma majakka. Askarteluun haetaan ideoita ja tietoa Merimuseon näyttelystä ja majakkakirjallisuudesta. Voitte jo museoon tullessanne tutkiskella pääoven edessä olevaa Ulkokallan majakan tornia. Työpajan kesto: 1-1,5 h.
Aika: tiistai-perjantai
Hinta: 60 €/ryhmä tai 4 €/oppilas
Kohderyhmä: esikoululaiset ja alakoulun nuorimmat Majakoita maitopurkeista
 

Pullolaivatyöpaja

Pullolaivatyöpajassa valmistetaan lasipurkista, pyykkipojasta ja kankaanpalasta oma pieni pullolaiva. Askartelun ohella tutustutaan pullolaivojen historiaan. Työpaja voidaan yhdistää opastukseen. Suosittu kevätretkiohjelma! Kesto noin 1,5 h.
Aika: tiistai-perjantai
Hinta: 60 €/ryhmä tai 4 €/oppilas
Kohderyhmä: esikoulut, alakoulut (noin 6-12 -vuotiaat)
Poika rakentaa pullolaivaa.
Esinetutkimustyöpaja
Millaista tietoa hylyistä ja niiden esineistöstä saadaan ja mikä tekee niistä arvokkaita? Suomen merimuseon työpajassa tutustutaan hylkyjen maailmaan. Koululaisryhmät pääsevät kokeilemaan tutkijan työtä ja tutustumaan hylkylöytöihin sekä näyttelyssä että työpajassa. Työpaja sopii hyvin historian opintojen alkuvaiheeseen. Kesto: 1,5-2 h
Aika: tiistai-perjantai
Hinta: 60 €/ryhmä tai 4 €/oppilas
Kohderyhmä: 5.-6. luokat

Maalaa meri

Minkä värinen on meri? Miten taiteilijat ovat kuvanneet vettä? Millainen on sinun meresi? Mistä meren väri johtuu? Ensin tutustutaan merimaalauksiin, laivatauluihin, valokuviin ja meren väreihin ja sen jälkeen maalataan itse. Sinistä vai vihreää, jäistä vai likaista? Myrskyä vai tyyntä? Maalaamme akryyliväreillä, älä siis pukeudu parhaimpiisi. Työpajan kesto: 1-1,5 h.
 
Aika: tiistai-perjantai
Hinta: 60 €/ryhmä tai 4 €/oppilas
Kohderyhmä: sovellettavissa kaikenikäisille Koululaisten merimaalauksiaFOO Kuva: Johanna Aartomaa (2011)
 

Lainalaukku majakoista

Tutustukaa koulussa tai päiväkodissa majakoihin Merimuseon tuottaman majakkalaukun avulla. Kuvia, kirjoja, kiikarit ja askarteluvinkkejä sisältävän laukun voi lainata Vellamosta maksutta. Laukku sopii mm. Toven merimaisemissa -opastuksen pariksi.
Laina-aika: sopimuksen mukaan muutamia viikkoja.
Lainaaminen on maksutonta, mutta lainaaja vastaa noudosta ja palauttamisesta.
Varaus: sovi laukun lainaamisesta (johanna.aartomaa@kansallismuseo.fi, 0295 33 6486).
Nouto- ja palautuspaikka: Merikeskus Vellamo. Avoinna ti-su 10-17, ke klo 20 asti.  
 

Käynnin suunnittelu

Koulut voivat yhdistää museokäynnin Suomen merimuseossa useisiin eri oppiaineisiin. Merimuseon päänäyttely on laaja, joten yhden opintokäynnin aikana on suositeltavaa tutustua vain muutamaan aihepiiriin. Museokäyntiin on hyvä varata myös vapaata aikaa kiertelyyn. Kouluryhmä voi opettajan johdolla tutustua Suomen merimuseoon myös ilman opastusta, tuolloin kuitenkin Merikeskus Vellamon aukioloaikojen puitteissa. Opettaja voi ennen museokäyntiä olla yhteydessä museolehtoriin, jotta museokäynnin sisältö voidaan suunnitella opettajan toiveiden mukaisesti.
 

Merikeskus Vellamon opetustiedote


Vellamo julkaisee 2-3 kertaa vuodessa opetustiedotteen, jonka voi tilata sähköpostiisi. Syksyn 2017 opetustiedotteen voit ladata tästä.
Koko Merikeskus Vellamon tarjonnasta kouluille ja päiväkodeille kerrotaan Merikeskus Vellamon verkkosivuilla kohdassa Info > Kouluille ja päiväkodeille. Suoraan koulujen ja päiväkotien tarjontaan Vellamossa pääset tästä.
 

Opettajien sähköpostilista


Jos haluat saada opetustiedotteet ja ajankohtaista tietoa Merikeskus Vellamon opetustarjonnasta, voit liittyä opettajien postituslistalle lähettämällä tietosi osoitteeseen johanna.aartomaa@kansallismuseo.fi. Muistathan myös päivittää muuttuvat tietosi.