Opetus

Opetus

Suomen merimuseo on valtakunnallinen museo, joka tarjoaa opetuspalveluita kaikille ikäryhmille. Museo-opetuksen tarkoituksena on kehittää pitkäjänteisesti oheisohjelmaa museon kokoelmien ja näyttelyiden rinnalle.
Museo on virikkeellinen oppimisympäristö, joka täydentää koulussa opittua. Merihistoria ja meriarkeologia tarjoavat mielenkiintoisina ja monitieteisinä kokonaisuuksina useita vaihtoehtoja niiden hyödyntämiseen eri oppiaineissa.
Museon näyttelysuunnittelussa on keskeisenä tavoitteena ollut saavutettavuus. Pedagogiikan näkökulmasta saavutettavuus tarkoittaa eri tavoilla oppivien kävijöiden huomioimista: moniaistisuutta, eri tietotasoja, innostamista ja aktivoimista. Vaikka osa tiedosta esitetään uusimman tekniikan mahdollistamin keinoin, on museossa keskeisessä osassa museon ydin eli aidot esineet tarinoineen. Suomen merimuseon museopedagogiikan perustana ovat tutkiva oppiminen, uuden tiedon rakentelu ja olemassa olevan tiedon kyseenalaistaminen.
Näyttelyiden lisäksi museolla on opetustila, jota voidaan käyttää muun muassa työpajatyöskentelyssä. Voit myös kysyä tilaa luokkasi käyttöön esimerkiksi tehtävien läpikäymistä varten. Toivotamme ryhmät tervetulleiksi matkustamaan merta pitkin ajassa ja paikassa, laivoilla, satamissa, kaukomailla, kotirannoilla, pinnalla ja syvyyksissä!
 
Tiedustelu ja varaukset

Opastusten ja työpajojen sekä muun opetustoiminnan lisätiedot ja varaukset: museolehtori Anni Shepherd ellei kyseisen tuotteen kohdalla toisin mainita. Laivakoira heiluttaa lippujaFOO Kuva: Jesperi Vara Vellamo kuvitettuna. Emilia Ahonen.
Opastukset koulu- ja päiväkotiryhmille
Opastuksia on joka lähtöön ja niitä voi soveltaa tarpeen mukaan. Ota yhteyttä ja kerro, onko toiveenasi tiettyyn oppiaineeseen liittyvä museokäynti vai huviretki. Sommitellaan yhdessä mahdollisimman hyvä museokäynti. Pääsääntöisesti koululaisopastuksiin liittyy toimintaa ja osallistamista, ei pelkkää tiedon päähän kaatamista.


Opastus päänäyttelyyn "Pohjantähti, Etelän risti"


Merimuseon päänäyttely "Pohjantähti, Etelän risti" kertoo merenkulun historiasta ja nykypäivästä teemoittain. Pääteemoina ovat merenkulkija, merikauppa, laivat, laivamatkustaminen, navigointi ja vaarallinen meri. Näyttelyn keskeisenä elementtinä on pohjoisen merenkulkumme erikoisuus, talvimerenkulku. Museon päänäyttely tarjoaa toiminnallisia tapoja tutustua merellisiin asioihin.
Opastusta on mahdollista räätälöidä tiettyyn teemaan sopivaksi ja siihen voidaan liittää osallistavaa tekemistä.
Aika: toistaiseksi
Kohderyhmä: kierros on muokattavissa kaikenikäisille
Hinta: 40 €/1h


Opastus jäänmurtaja Tarmolla

Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa sijaitseva, vuonna 1907 valmistunut Tarmo on ollut mukana monessa Suomen historian käännekohdassa. Kierroksella pääsee tutustumaan laivaan komentosillasta konehuoneeseen. Opastuksen museojäänmurtaja Tarmolle voi tilata Tarmon aukioloaikoina. Suositeltava ryhmäkoko on 10-20 henkeä.
Aika: tiistai-perjantai 26.6.-3.9.
Kohderyhmä: kierros on muokattavissa kaikenikäisille
Hinta: 40 €/1h
Opastus varataan etukäteen Merikeskus Vellamon asiakaspalvelusta: puh. 040 350 0497 tai info@merikeskusvellamo.fi   


Laivakoira Vellun tassunjäljissä

Toiminnallinen kierros, jossa tutustutaan Suomen merimuseon päänäyttelyyn seuraamalla Laivakoira Vellun jättämiä jälkiä. Matkan varrella kokeillaan mm. ankkurinnostoa ja laivanlastausta sekä tarkastellaan laivoilla kuljetettuja tuotteita. Kesto 1 h.
Aika: tiistai-sunnuntai
Hinta: 40 €/1 h
Kohderyhmä: päiväkodit ja alakoulun 1.-3. luokat Vellu lippujen kanssa
Satumatka Toven merimaisemissa
Satumatkalla kuullaan Tove Janssonista ja hänen rakkaudestaan mereen ja majakoihin, tutustutaan majakoihin sekä Toven Victoria-veneeseen. Museokäyntiin liittyy lasten sadutusta tähtitaivaan alla. Satumatka sopii hyvin yhteen majakkatyöpajan kanssa.
Aika: tiistai-perjantai. Kesto noin 30 minuuttia sadutuksesta riippuen.
Hinta: 20 €.
Kohderyhmä: noin 4-9 -vuotiaat.


Venehallin satukierrokset

Merikeskus Vellamon ytimessä sijaitsevassa venehallissa järjestetään päiväkodeille satukierroksia, joissa tarinoidaan museoiden veneistä. Millaisia tarinoita niihin oikein liittyy? Kierroksen aikana tutustutaan veneisiin ja veneilyyn ja jutellaan niin kilpailemisesta kuin pelastusliiveistäkin. Samalla opetellaan museokäynnin perusteita naulakon käytöstä lähtien. Kesto 30 min.
Aika: tiistai-perjantai aamupäivisin 1.9.-14.5.
Kohderyhmä: päiväkodit, hyvä ensikäynti museoon pienimmille.
Ohjelma on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Piirros merikarhustaKuva: Matti Westerlund (2008)


Työpajat 


Esinetutkimustyöpaja

Millaista tietoa hylyistä ja niiden esineistöstä saadaan ja mikä tekee niistä arvokkaita? Suomen merimuseon työpajassa tutustutaan hylkyjen maailmaan. Koululaisryhmät pääsevät kokeilemaan tutkijan työtä ja tutustumaan hylkylöytöihin sekä näyttelyssä että työpajassa. Työpaja sopii hyvin historian opintojen alkuvaiheeseen. Kesto: 1,5-2 h

Aika: tiistai-perjantai

Hinta: 60 €/ryhmä tai 4 €/oppilas

Kohderyhmä: 5.-6. luokat

 
Leviathan taideprojekti

Tänä keväänä Merikeskus Vellamon pihaan on saapunut uusi tuttavuus: merihirviö nimeltä Leviathan! Leviathan on taiteilija Alexander Reichsteinin luoma hirviö, joka ottaa kantaa maailman meriä saastuttavaan muoviroskaan. Työpajassa käytetään kouluryhmien ja Merikeskus Vellamon keräämää muoviroskaa, joka kiinnitetään yhteisvoimin Leviathan-teokseen. Paja sopii 6. luokkalaisille ja sitä vanhemmille ryhmille aina lukiolaisiin ja aikuisopiskelijoihin asti. Lisätietoa taideprojektista ja sen toteutuksesta saat numerosta 0295 33 6106 tai osoitteesta anni.shepherd@kansallismuseo.fi