Senioreille

Kannustamme hyödyntämään museoita elinikäisen oppimisen ja hyvinvoinnin hengessä. Omaehtoisten näyttelykäyntien, esitelmien, yleisöopastusten ja tapahtumapäivien lisäksi museolla on erityisesti varttuneelle väelle suunnattu, tilattava opastus ja vanhusryhmille suunnattu satama-aiheinen lainalaukku. Kysy myös työpajatarjonnastamme, josta on tällä sivulla esimerkkinä kahviaiheinen paja.


Opastus: Muistoja mereltä

Opastetun näyttelykäynnin aikana herätellään muistoja laivamatkoista sekä katsellaan, kuunnellaan ja haistellaan merellisiä asioita. Keskusteleva opastus on suunnattu ikäihmisille ja muistisairaille asiakkaille. Kierroksella on huomioitu rollaattorin ja pyörätuolin käyttäjät.

Ryhmäkoko: sopimuksen mukaan.
Aika: tiistai-perjantai. Opastus on varattavissa myös aamuksi ennen talon aukeamista.
Hinta: 60 €/noin 45 min. Lisäksi museon pääsyliput 6 euroa/hlö, avustajat ilmaiseksi.
Varaukset: 0295 33 6486, merimuseo@kansallismuseo.fi


Lainalaukku: Satama

Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo ovat tuottaneet erityisesti ikäihmisille suunnatun satama-aiheisen lainalaukun. Lainattavasta matkalaukusta löytyy valokuvia, ääniä, esineitä ja tuoksuja, jotka liittyvät tavalla tai toisella satamiin. Aineisto keskittyy sotien jälkeiseen aikaan. Laukun moniaistisen sisällön on tarkoitus herätellä muistoja satamasta ja satamakaupungin elämästä. Se on lainattavissa Merikeskus Vellamosta vanhainkoteihin ja vanhusten kerhoihin sekä asukasyhdistysten tai muiden ryhmien käyttöön. Laukusta lisää Kymenlaakson radion sivuilla.
 
Laina-aika: 1-2 viikkoa tai sopimuksen mukaan.
Kustannukset: lainaaminen on maksutonta, mutta lainaaja vastaa sen noudosta ja palauttamisesta.
Varaus ja nouto: sovi laukun lainaamisesta (Kymenlaakson museon intendentti Maarit Laitala, 040 350 6369, maarit.laitala(at)kotka.fi).
Laukun nouto- ja palautuspaikka on Merikeskus Vellamo (Tornatorintie 99, 48100 Kotka. Avoinna ti-su 10-17, ke myös 17-20).


Teemaopastus ja työpaja: Laiva on lastattu kahvilla

Laiva on lastattu kahvilla -tietoisku on kahviin keskittyvä lyhyt opastus Suomen merimuseossa. Suomalaiset ovat innokasta kahvinjuojakansaa. Kahvi sopii niin arkeen kuin juhlaan. Suurin osa kulutustuotteista, kuten kahvi, kuljetetaan Suomeen meritse. Miltä näyttävät venäläiselle ylimystölle tarkoitetut kahvi- ja teeastiastot, jotka ovat olleet 250 vuotta meren pohjassa? Kierroksen aikana nuuskitaan lastituotteita kahvista inkivääriin ja kuullaan, mitä tekemistä kahvilla oli Vrouw Maria -laivan uppoamisen kanssa syksyllä 1771. Kierros päättyy uutisfilmiin kahvilaiva Herakleen saapumisesta Turun satamaan talvella 1946.

Opastukseen on mahdollista liittää työpaja, jossa askarrellaan kahvipusseista tähtiä. Työpajamaksu sisältää materiaalit ja ohjauksen.

Pelkkä opastus kestää noin 30 minuuttia ja maksaa 30 euroa/ryhmä. Opastus ja työpaja kestävät yhteensä noin 1,5 tuntia ja maksaa 60 euroa/ ryhmä.

Ryhmäkoko: Opastuksessa ryhmän maksimikoko on 25 henkeä ja työpajassa 10.
Aika: tiistai-perjantai.
Hinta: opastus 30 euroa / opastus ja työpaja 60 euroa. Lisäksi museon sisäänpääsymaksut.
Varaukset: 0295 33 6486, merimuseo@kansallismuseo.fi    Kahvipussitähdet 1 200 px

Selkokieliesite ja kommunikointitaulu

Suomen merimuseon päänäyttelystä on olemassa selkokieliesite ja kommunikointitaulu, jotka voi tulostaa museovierailun tueksi.

Suomen merimuseon selkokieliesite
Kommunikointitaulu, jossa on Suomen merimuseoon liittyvää sanastoa