Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  |
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English

Tiedote 12.5.2016

Usko, toivo, rakkaus. Merimiestatuointeja.

13.5. – 11.9.2016

Usko, toivo, rakkaus -näyttelyssä käsitellään merimiestatuointien historiaa ainutlaatuisen tatuointimalli-kokoelman kautta. Mitä vanhojen mallien kuvat kertovat? Voimmeko niiden kautta kokea, millaista oli työskennellä usein vaarallisella merellä?

Tatuointimallit ovat kauniita ja yksinkertaisia, mutta sisältävät suuria tunteita ja symboliikkaa. Mallit kertovat peloista ja toiveista, joista ei ehkä puhuttu ääneen. Ne kertovat kuolemanpelosta, kaipuusta kotiin tai toiveesta nähdä jälleen rakastettu morsian. Sydäntä lähellä olevat asiat ikuistettiin iholle. Toisaalta tatuoinneissa esiintyvät niin lohikäärmeet kuin tikaritkin voiman ja vaaran vertauskuvina.

Merimiestatuoinnit eivät ole pelkkiä koristeita, vaan ne kertovat jotain syvempää kantajastaan. Tatuoitu iho viestii erilaisia tarinoita sukupuolesta ja seksuaalisuudesta. Miksi lukuisat merimiehet ovat läpi vuosi-kymmenten tatuoineet ihoonsa naisten kuvia? Miksi tatuointimalleista puuttuvat lähes kokonaan miesten kuvat?

Sata vuotta sitten tatuointi ihossa oli osa merimiehen identiteettiä, mutta se leimasi kantajansa myös tiettyyn yhteiskuntaluokkaan. Vielä 1950-luvulla vain harvalla päällystön jäsenellä oli tatuointi. Tänä päivänä monet koristavat itseään samanlaisilla, perinteisillä tatuoinneilla kuin merimiehet aikoinaan. Mutta onko niiden merkitys yhä sama? Kuka valitsee perhosen, kuka pin up -tytön, kuka purjelaivan? Millaisen tatuoinnin sinä ottaisit?

Ruotsin merimuseon tekemä näyttely pohjautuu 1920–1930-luvuilta peräisin olevaan tatuointimallikokoelmaan sekä aktiiviseen merimiestatuointien dokumentoimiseen niin 1930–1940-luvuilla kuin 2010-luvullakin. Merikeskus Vellamoon näyttelyn on tuottanut Suomen merimuseo.

Näyttelyssä voit myös tablettisovelluksella “tatuoida” itsellesi virtuaalisen merimiestatuoinnin.

Kesällä yleisöopastuksia

Usko, toivo, rakkaus -näyttelyyn on kesällä (14.6.–14.8.2016) tiistaisin ja lauantaisin yleisöopastus klo 12. Puolen tunnin opastukselle voi osallistua pääsymaksun 10/6 euroa hinnalla ja alle 18-vuotiaat pääsevät mukaan maksutta.

Kotkan Meripäivät & tatuointikilpailu

Usko, toivo, rakkaus -teema näkyy myös Kotkan Meripäivien avajaisparaatissa ja tatuointikilpailussa, jonka Meripäivät  järjestää yhdessä R4 Tattoo & Piercing -studion kanssa.  Facebookissa käytävä kilpailu huipentuu Meripäivien avajaispäivän finaaliin, jossa palkitaan sekä eniten yleisöääniä saanut kilpailija että asiantuntijatuomariston valitsema koko kilpailun voittaja.

Lisätiedot näyttelystä

Erik Tirkkonen, Suomen merimuseo, 0295 33 6494, erik.tirkkonen@kansallismuseo.fi

Lisätiedot tatuointikilpailusta

Tiina Salonen, 040 060 8997, tiina.salonen@kotka.fi . Lähipäivinä myös osoitteesta www.meripaivat.com

Mediakuvat

Kuvat on tarkoitettu vain tiedotusvälineiden käyttöön "Usko, toivo, rakkaus" -näyttelyyn liittyen. Muu käyttö on kielletty. Julkaistaessa on mainittava lähde ja/tai valokuvaaja nimi. Klikkaa kuvaa niin saat sen ladattavaksi.

Tato Jacks legendariska studio
Åtravärda kvinna
Känslosamt och farligt
Usko, toivo, rakkaus. Sjöhistoriska museet.

Näyttely kertoo merimiestatuointien historiasta, tatuointien taustoista ennen ja nyt. Kuvassa Tato Jackin legendaarinen studio Kööpenhaminassa. Kuva: Sjöhistoriska, Tukholma.
Tatuoimalla naisen kuvan ihoonsa, mies saattoi kokea itsensä miehisemmäksi. Tatuointimalli on peräisin Ruotsin merimuseon kokoelmasta.
Kuva: Sjöhistoriska, Tukholma.
Merimiesten tatuoinneissa näkyvät suuret tunteet. Rakkaus, intohimo ja koti-ikävä ottivat paikkansa vaaraa ja voimaa ilmentävien kuvien rinnalla. Kuvassa on tatuointimalleja Ruotsin merimuseon kokoelmasta.
Kuva: Sjöhistoriska, Tukholma.
Usko, toivo, rakkaus -näyttely esittelee merimiestatuointeja tatuointimallien ja tatuoitujen merimiesten valokuvien avulla. Kuva: Sjöhistoriska, Tukholma.

Tatuoitu merimies

"Kun on koko ikänsä nähnyt miehiä, joilla on klassisia tatuointeja,
on herännyt ajatus että sellainen olisi hieno itselläkin."
Henrik, yliperämies. Kuva: Anneli Karlsson, Sjöhistoriska, Tukholma.