Iisalmen pappila Seurasaaressa avautuu restauroituna yleisölle

Museot

Seurasaaren ulkomuseon Iisalmen pappila avataan restauroituna yleisölle. Suunnittelun lähtökohtana on ollut säilyttävän restauroinnin lisäksi pappilan käytettävyyden ja esteettömyyden parantaminen. Kesäkuussa pappilarakennuksessa avautuu monitoimitila, museokauppa sekä puutarha. Rakennuksen viimeistelyjä suoritetaan vielä loppuvuoden aikana.

Ulkopuolelta katsottuna restauroinnin näkyvin osa on 1800-luvun mallin mukaisten kuistien rakentaminen. Näin pappila muistuttaa enemmän ulkoasultaan sitä minkälainen se aikoinaan Iisalmessa oli. Lisäksi julkisivu ja ikkunanpuitteet on maalattu.  

Huonetilojen restauroinnissa toiminnalliset muutokset ovat merkittäviä, mutta niistä huolimatta huonetiloissa pyrittiin säilyttämään vanha ilme. Jatkossa esteettömässä pappilassa järjestetään työpajoja ja muuta ulkomuseon ohjelmatoimintaa, sen saleja on mahdollista vuokrata kokous- tai juhlakäyttöön. Rakennuksessa toimii myös ulkomuseon kauppa. Lisäksi yksi huoneista on sisustettu alkuperäisen Iisalmen pappilan asuun piispan kamariksi.  

Pappilan puutarha herää kesän aikana uuteen eloon muotopuutarhana, jonka kasvivalinnat on tehty huolellisesti 1700-luvun esikuvien mukaan. Puutarhan yhteyteen rakennetaan myös pergola.  

Iisalmen maalaiskunnan pappilan rakensi kirkonrakentajana tunnettu Simon Silvén 1797‒98. Alkuperäinen rakennus käsitti kuusi huonetta, keittiön ja eteisen. 1800-luvulla rakennusta jatkettiin rakentamalla molempiin päihin matalammat lisäsiivet. Seurasaaren ulkomuseoon pappilan alkuperäinen hirsirunko siirrettiin 1960-luvun lopulla.  

Lisätietoja
Iisalmen pappilan restauroinnista:
erikoisasiantuntija Päivi Eronen, Museovirasto, paivi.eronen@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6169
Seurasaaren ulkomuseon toiminnasta:
intendentti Mikko Teräsvirta, Kansallismuseo, mikko.terasvirta@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6374  

Lehdistökuvia
 

SEURASAAREN ULKOMUSEO
Seurasaari, 00250 Helsinki
Avoinna 15.5.‒31.5. ja 1.9.‒15.9. ma-pe klo 9‒15, la-su klo 11‒17
1.6.‒31.8. ma-su klo 11‒17
Museo on suljettu 22.6. Seurasaaren juhannusvalkeat -tapahtuman vuoksi.
Ulkomuseon toimisto, puh. 0295 33 6912, seurasaari@kansallismuseo.fi 
www.kansallismuseo.fi