Kekrijuhla, opastettuja kierroksia ja keskiajan käsityöläisiä – katso tärpit syysloman viettoon

Suomen kansallismuseon kohteissa piisaa tekemistä syyslomaa viettäville. Monipuolinen ohjelma takaa sen, että luvassa on jokaiselle jotakin. Lapset pääsevät Suomen kansallismuseon kohteisiin ilmaiseksi, aikuiset voivat kuitata sisäänpääsyn myös Museokortilla. Katso kootut vinkit tästä.

Keskiajan käsityöläiset saapuvat Hämeen linnaan 15.–16. lokakuuta

Hämeen linnassa tehdään aikamatka keskiajalle, kun linnan salit ja kamarit täyttyvät keskiajan käsityöläisistä 15.–16. lokakuuta. Askareet ovat tuttuja keskiajalta, jolloin linnan käsityöläiset valmistivat astioita, tekstiileitä ja muita tuotteita niin vientiin kuin linnan omaankin käyttöön. Viikonlopun aikana on lisäksi luvassa keskiajan muotinäytöksiä ja asiantuntijaluentoja. Tapahtuma sisältyy pääsymaksun hintaan. Lue lisää.

Hämeen linnassa järjestetään myös lastenopastuksia, joilla mennään leikin ja tarinoiden kautta seikkailumatkalle 1500-luvun alkuun. Kierrokset on tarkoitettu noin 4–10-vuotiaille, ja ne sisältyvät pääsymaksun hintaan. Opastukselle lähdetään 18.10. klo 10.30 ja 11.30 sekä 20.10. klo 10.30. ja 11.30. Lue lisää.

Olavinlinnan Kekri-juhlassa poltetaan aito kekri-pukki – opastettuja kierroksia lapsille ja aikuisille

Olavinlinnassa juhlitaan 22. lokakuuta kekriä keskiajan hengessä. Juhlan kohokohtana nähdään olkisen kekripukin poltto. Pääsymaksuun sisältyvillä opastetuilla kierroksilla kiivetään linnan torneihin, lisäksi päivän aikana voi kokeilla taitoja keppihevosturnajaisissa, sonnustautua keskiaikaiseen asuun ja seurata keskiaikaista käsityötaitoa. Vesiportin bastionista voi ostaa mukaansa sadonkorjuutuotteita. Lue lisää kekri-juhlasta.

Olavinlinnassa on lisäksi lapsille sopivia opastettuja kierroksia. Olavinlinnan syystarinat sisältävät kertomuksia linnan arjesta ja siellä asuneista eläimistä. Tutuksi tulevat myös vanki Mitzlöfin pakoyritykset. Syysloman aikana opastuksia on viisi: 18.10., 20.10., 25.10. ja 27.10. Lue lisää lastenkierroksista.

Olavinlinnassa on päivittäin myös kaikille sopivia opastettuja kierroksia. Syyslomalla on lisäksi mahdollista osallistua kierrokselle, jonka tarinat eivät kuitenkaan sovellu alle 18-vuotiaiden korville. K18 Pimeä kierros sisältää Olavinlinnan historiaan kätkeytyviä tarinoita. Yksi näistä on luutnantin puoliso Sara Ursinuksentyttären traaginen kohtalo. Pimeällä kierroksella kuullaan myös, kuka linnan isännistä poikkesi raskaalla tavalla hyveen polulta. Lue lisää.

Suomen merimuseossa jahdataan Ruotsinsalmen aarretta ja lähdetään Laivakoira Vellun tassunjäljille

Syyslomaa viettävät pääsevät Suomen merimuseossa opastettujen kierrosten lisäksi seuraamaan riemukasta lastenesitystä.

Ruotsinsalmen aarre on lastenesitys, jossa upseerismies Kalle on löytänyt salaperäisen aarrekartan ja pyytää lapsia mukaan seikkailuun. Esityskertoja on kolme: 22.10., 25.10. ja 27.10. klo 12. Lisätietoja.

Laivakoira Vellun tassunjäljille puolestaan on lapsille sopiva opaskierros, jossa seurataan Vellun jättämiä jälkiä Suomen merimuseon päänäyttelyssä. Syyslomalaiset pääsevät Vellun jalanjäljille 18.10. ja 20.10. klo 12. Lue lisää.

Alle 18-vuotiaat pääsevät Suomen merimuseoon ja sen tapahtumiin aina ilmaiseksi.

Kansallismuseo avaa lapsikävijöille uuden tilan, jossa saa leikkiä, tutkia ja oleskella

Kansallismuseo avaa 18. lokakuuta pienimmille kävijöille uuden tilan, Leikin ajan, jossa lapset pääsevät kokemaan ja oppimaan historiaa leikin kautta. Lapset saavat kokeilla keskiajan elämää muun muassa rakentamalla linnanmuuria, kalistelemalla puumiekkoja, kapuamalla hevosen selkään ja tutkimalla merta.

Avajaisviikon 18.–23.10. kunniaksi lapset voivat pelata päivittäin klo 14–16 virtuaalipeliä ja astua hetkeksi 1500-luvulla vaikuttaneen mahtinaisen, Hämeen linnan päällikön Ingeborg Tottin saappaisiin. Jatkossa virtuaalipeliä pääsee pelaamaan lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14–16.

Leikin ajan ja virtuaalitodellisuuspelin lisäksi Kansallismuseossa on muutakin ohjelmaa syyslomaa 18.–23. lokakuuta viettäville.

Kansallismuseon aikamatkaajat -opastuksella peruutetaan nykypäivästä kohti historiaa, ja lapset pääsevät itse kokeilemaan oppaan johdolla, millaisia taitoja lapset tarvitsivat ennen vanhaan. Opastus on tarkoitettu noin 3–8-vuotiaille. Lapset voivat osallistua kierrokselle yhdessä aikuisen seurassa.

Opastukset sisältyvät Kansallismuseossa aina pääsymaksun hintaan. Alle 18-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.

Lue lisää Kansallismuseon syyslomaohjelmasta.