Lampaat laiduntavat tulevana kesänä Hämeen linnassa korjaustöistä huolimatta

Tulevana kesänä Hämeen linnan vallihaudan ympärillä jatkavat työskentelyään kivimiehet koneineen ja lampuri lampaineen ja lammaskoirineen. Kaupunkilaisille ja matkailijoille vallihaudan korjaustyö näkyy muutoksina ajojärjestelyissä. Korjaustöiden vuoksi Kustaa III:n katu suljetaan ajoneuvoliikenteeltä linnan länsipuolelta tämän viikon (vko 16) lopulla ja katu on suljettu marraskuulle saakka. 

Keskiaikaisen linnan ympärille 1700–1800-lukujen vaihteessa rakennettua vallihautaa korjataan nyt kuudetta vuotta. Tähän mennessä vallihaudan pohja on puhdistettu puolen metrin mutakerroksesta, eteläpuolen valleista korjattu neljä pullistuma-aluetta, tekniikkasilta uusittu ja sen alla olevia muureja korjattu. Pohjois- ja kaakkoispuolen aiemmassa korjauksessa vajaiksi jääneitä kivimuureja on korotettu sekä turvallisuutta parantavia aitoja pystytetty.  Aiempi suuri korjaus vallihaudalla valmistui 1980-luvulla, kun pohjoispuolen sekä kaakkoisosan vankila-aikana peitetyt vallihaudat kaivettiin esiin ja rakennettiin maavalleineen uudelleen alkuperäisten linnoitussuunnitelmien mukaan.

Vallihaudan korjaustyössä siirryttiin viime vuonna vallihaudan länsipuolelle 2. puolibastionin vasemmalle sivulle, missä eskarppimuuri eli maavallin puoleinen muuri on kauttaaltaan vaurioitunut.

Tuttuun tapaan maavallien maisemanhoitotöihin saapuvat taas lammilaisen Villin lampaan tilan lampaat. Niitä paimentaa lampuri Hertta Helkala paimenkoirineen. Lampaat työskentelevät maavalleilla noin kolmena päivänä viikossa. Alueelle järjestetään kolme turvallista katselupaikka sellaisiin kohtiin, joiden läheisyyteen lampaat hakeutuvat märehtimistauoille, jolloin niitä voi katsella mahdollisimman läheltä.

Laidunnuspäivistä ja parhaista katselupaikoista löytyy tietoa Villin lampaan facebook-sivuilta.

Lue Senaatti-kiinteistöjen tiedote