Meren tuomaa Kirkkonummelta

Kuukauden esine - Toukokuu 2004

- Kenen se on? Muumipeikko huohotti päästyään perille.
- Ei kenenkään! sanoi Muumipappa voitonriemuisena.

Se on
ajautunut maihin meidän rantaamme, joten meillä on oikeus ottaa se hylkytavarana!

Tove Jansson, Taikurin hattu, 1956.

Merenranta on aina kiehtonut ihmistä: meren takana on uusia tuntemattomia seutuja, vieraita ihmisiä ja outoja tapoja. Meri kuljettaa rantaan kaikenlaista mielenkiintoista - koskaan ei voi tietää mitä merenkulkijoilta on pudonnut veteen tai kaukaisella rannalla on meren kuljetettavaksi heitetty.

Toukokuun esineinä esitellään viime kesänä Suomen kansallismuseolle lahjoitettu neljän esineen kokoelma. Ne ovat ajautuneet, jokainen erikseen omia teitään, 1950- ja 1960-luvulla Kirkkonummen saaristossa sijaitsevan kesämökin rantaan, josta kesäasukkaat ovat ne pelastaneet ja pitäneet koriste-esineinä mökissään. Myydessään mökin viime kesänä he eivät halunneet jättää näitä aarteita sinne, vaan lahjoittivat ne Suomen kansallismuseolle. Esineet kuuluvat siis yhteen vain tuon kesämökin ja sen omistajien kautta - niiden alkuperä ja käyttöyhteys on tuntematon. Kaikki ovat kalastajan välineitä.

Esineistä vaikuttavin on lähes 140 cm pitkä ja noin 25 cm leveä kanoottimainen kalasumppu. Se on koverrettu yhdestä puusta ja siihen on kairattu pyöreitä reikiä riveihin, noin 8-14 cm päähän toisistaan. Sumppu on katettu kannella ja sitä on hinattu pyyntiveneen perässä. Näin saaliskaloja on voitu kuljettaa elävinä pitkiäkin matkoja. Kun eläviä kaloja on lähdetty myymään kauemmas, on yleensä kuitenkin käytetty erityisiä sumppuveneitä, joihin kaloja on mahtunut paljon enemmän kuin tähän sumppuun. Sumpun pohjasta puuttuu iso pala ja kansi on kadonnut, mutta esine on pysynyt riittävän ehjänä rakenteen havainnoimiseksi. Esine on ainoa tyyppiään Suomen kansallismuseon kokoelmissa.

Verkonmerkki on kuvassa edessä keskellä. Se on runsaat 60 cm pitkä ja sen kumpaankin kylkeen on kaiverrettu kirjaimet AÖ.

Pieni kalapuntari (vasemmalla) on varustettu pienistä nauloista koostuvalla mitta-asteikolla.

Äyskäri, niin yksinkertainen esine kuin onkin, on hyvä näyte tekijänsä käsityötaidosta. Se on tehty yhdestä puusta niin, että se on saatu kahvoineen muotoiltua erittäin lujaksi ja käytännölliseksi.

Antti Metsänkylä

Meren tuomaa
Meren tuomia kalastajanvälineitä Kirkkonummelta: sumppu, verkonmerkki, kalapuntari ja äyskäri.