Silitysuuni - Högforsin malli n:o 2

Kuukauden esine - Joulukuu 2004

Vaatteiden huoltamisessa eräs tärkeimmistä töistä on ollut silittäminen. Silitys- ja prässirautoja alettiin valmistaa 1600-luvulla Euroopassa ja vähitellen ne tulivat myös suomalaisten rautaruukkien tuotevalikoimiin. Eräs malli oli ns. luotisilitysrauta, jossa sen sisällä oli irrotettava umpirautainen sydänosa, joka kuumennettiin leivin- tai paistouunissa.

Yksinkertaisempi malli oli umpinainen silitysrauta, joka kuumennettiin kolmijalan, hellanlevyn tai erityisen silitysuunin päällä. Näiden lisäksi käytössä olivat hehkuvilla hiilillä täytettävä sekä kaasulla tai nestemäisellä polttoaineella kuumennettava silitysrauta. Sähköllä toimiva silitysrauta patentoitiin Amerikassa vuonna 1883. Suomessa se yleistyi vasta 1910-luvulla.

Suurissa kaupungeissa oli 1900-luvun alussa pesuloiden silittämöiden ohella useita pelkästään silittämiseen erikoistuneita liikkeitä, joissa silitettiin vaativimmat ja arvokkaimmat vaatekappaleet, kuten esim. miesten paidat. Pesulat ja silitysliikkeet olivat kampaamoiden ohella ensimmäisiä naisten perustamia ja johtamia liikeyrityksiä. Niiden toiminta oli usein pienimuotoista ja työllisti omistajansa lisäksi korkeintaan muutaman muun.

Eräs tällainen toimi Helsingin Kalliossa Castreninkatu 12:ssa 1910-1920-luvuilla. Sen käytössä oli karkkilalaisen Högforsin tehtaan (1820-) valmistama silitysuuni malli n:o 2. Se on puilla tai hiilillä lämmitettävä ja peltisellä savutorvella varustettu pieni uuni, jonka päälle mahtui muutama silitys- tai prässirauta lämpenemään. Uunia alettiin valmistaa Högforsissa vuonna 1886.

Vuotta aiemmin tehtaan omistajaksi tullut Wolter Ramsay oli laajentanut sen tuotevalikoimaa useilla erilaisilla hella- ja kamiinamalleilla. Tehdas valmisti myös useita kokoja silitysrautoja eri käyttötarkoituksia varten. Muita silitysuunien valmistajia olivat 1800-luvulla Fiskarsin tehdas ja Strömsdalin ruukki (Juantehdas). Ruotsalaisella Primuksella oli tunnetusta kaasukeittimestään myös silitysrautojen lämmittämiseen soveltuva malli.

Risto Hakomäki

Silitysuuni
Högforsin silitysuunin valmistus alkoi vuonna 1886.