Keräykseen menevät villasukat sai halutessaan varustaa tervehdyksellä sukkien saajalle. Kuva: Ilari Järvinen, Museovirasto.

Junasukat

Kuukauden esine - Syyskuu 2017

Neulominen on ihanaa, rentouttavaa ja jopa terapeuttista ajanvietettä. Ei siis ihme, että nyt Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna monet ovat tarttuneet sukkapuikkoihin tai virkkuukoukkuun ja ryhtyneet tekemään käsitöitä yhteiseksi hyväksi. Neulomiseen liittyviä, yhteisöllisiä hankkeita on juhlavuoden ohjelmassa yli kaksikymmentä. Kansallismuseo on osallistunut ilmiön tallentamiseen hankkimalla kokoelmiinsa sinivalkoiset vauvan villasukat sekä matkustamalla Mikkeliin dokumentoimaan sinivalkoisia, neulegraffiteilla koristeltuja puita osana Suomi 100 -juhlintaa.

Suomen lipun väriset, sinisestä ja valkoisesta villalangasta neulotut vastasyntyneen villasukat ovat malliltaan ns. junasukat. Ne on tehnyt aktiivinen käsitöiden harrastaja, joka neuloi ensin kahdeksat parit Villasukat juhlavuonna syntyville -keräystä varten ja vielä pyynnöstä kahdet sukat Kansallismuseolle. Keräykseen osallistuvia ohjeistettiin sukkien teossa siten, että sukkia sai neuloa millä ohjeella tahansa, kunhan väritys on sinivalkoinen ja koko sopii vastasyntyneelle eli jalkaterän pituus on noin 9–10 cm.

Junasukkamalli näihin sukkiin valikoitui siitä syystä, että se on helppo tehdä ja muotonsa ansiosta se pysyy hyvin pienen vauvan jalassa. Neulojamme oli löytänyt ohjeen Taito Etelä-Pohjanmaan internetsivuilta. Samassa yhteydessä kerrotaan junasukkien syntyvaiheista seuraavaa:

Nainen oli sotatalvena 1940 matkalla parikuukautisen tyttövauvansa kanssa, kun junamatka Vaasasta keskeytyi pommituksessa rikkoutuneen radan takia. Äitiä ja lasta vastapäätä istui eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jonka kävi sääliksi pientä vauvaa ilman tossuja. Opettaja tarttui toimeen. Hän purki valkoista, käsin tehtyä villatakkiaan ja neuloi vauvalle sukat radan korjaustöiden aikana.

Villasukat juhlavuonna syntyville -keräys on ollut valtavan suosittu. Tavoitteet sukkien määrästä täyttyivät ennätysajassa. Kun marraskuussa 2016 muun muassa Helsingin Uutiset kirjoitti jutun otsikolla: ”Vauvojen juhlakeräys kaipaa kipeästi apua – Missä on yli 14 000 sinivalkoista sukkaa?”, niin jo seuraavana keväänä valmiina oli yli 57 000 paria. Sukkia oli syntynyt nopeassa tahdissa koko Suomen tarpeisiin. Neuloosi eli voimakas neulomisvimma sekä auttamisenhalu saivat todellisen joukkovoiman liikkeelle.

Keräykseen osallistuville on Facebookissa oma suljettu ryhmänsä, jonne voi ladata kuvia omista neulomuksistaan, kommentoida toisten tekemiä sukkia sekä keskustella esimerkiksi oikeanlaisesta sinisen sävystä tai sukkien pakastusohjeista (eläintaloudessa asuvia kehotettiin pakastamaan sukat ja pakkamaan muovipussiin ennen keräyspisteeseen toimittamista). Viime aikoina uutisvirta on täyttynyt kuvista vastasyntyneistä lahjasukat jaloissaan. On myös niitä, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet ilman sukkia mutta heitä varten sivustolta löytyvät toimintaohjeet, ja innokkaita neulojia tuntuu vielä riittävän, joten yhdenkään Suomessa syntyvän vauvan ei tänä vuonna tarvitse jäädä ilman sinivalkoisia sukkia!

Kansallismuseon kokoelmiin saadut vauvan villasukat ovat esineinä hyvin tavanomaiset ja kokoelmistamme löytyy useampi pari villasukkia, myös lasten kokoa, ja eri puolilta pohjoista pallopuoliskoa. Kun junasukat yhdistetään neulojan kokemukseen osallistumisesta keräyskampanjaan sekä sitä kautta ajankohtaisen neuloosi-ilmiön ja Suomen juhlavuoden dokumentointiin, niiden konteksti ulottuu laajempiin, yhteiskunnallisiin yhteyksiin. Myös dokumentoimamme Mikkelin sinivalkoiset puut ovat osa tätä vahvasti tässä ajassa olevaa osallistumisen ja osallistamisen toimintakulttuuria. Kansalaiset mukaan ottamalla pyritään lisäämään yhteisöllisyyttä ja vähentämään yksinäisyyttä. Mikkelissä tämä toteutettiin järjestämällä kohtaamisia neulekahviloiden ja yhteisten tapaamisten sekä sinivalkoisten puiden rakentamisen merkeissä.

Anna-Mari Immonen

Linkkejä:

Vauvojen juhlakeräys kaipaa kipeästi apua – Missä on yli 14 000 sinivalkoista sukkaa?

Suomi 100 -juhlavuosi Etelä-Savossa

Junasukat