Nahkiaismerta
Kuukauden esine - Elokuu 2017
Nahkiainen on ympyräsuinen kala, jota kalastetaan koko Suomen rannikkoalueella ja Itämereen laskevissa joissa. Nahkiainen kasvaa meressä 1–2 vuotta, ja nousee kutemaan jokiin elo-marraskuussa. Tämän erityisesti Satakunnassa ja Pohjanmaalla arvostetun herkun pyyntiaika alkaa elokuun puolivälissä.
Nahkiaista kalastetaan jokeen mertoja varten tehdyillä padoilla tai sitten merrat asetetaan suoraan veteen ja asetetaan kiviä painoiksi pitämään ne paikoillaan.
Nahkiaismerta punottiin noin kynän paksuisiksi vuolluista kuusenoksista, katajan varvuista tai pajunoksista. Ne sidottiin yhteen kuusen juurista tehdyillä niteillä. Sisäpuolelta puolelta rakennetta vahvistettiin vielä puuvanteilla. Yhteen mertaan saattoi mennä 200-300 varpua. Mertaan saattoi kuulua etenkin patopyynnissä nielulaite ja kaksi pitkää keppiä eli korvaa, joiden avulla merta laskettiin koskeen ja mertoja tyhjennettäessä taas nostettiin ylös.
Nahkiainen valmistetaan yleensä niin, että ensin se tapetaan laittamalla ne voimakkaaseen suolaveteen. Huuhdellut nahkiaiset voidaan sitten savustaa, paistaa uunissa tai halstrata avotulella.
Varsinkin myöhemmin syksyllä saatuja pienempiä nahkiaisia marinoidaan kypsennyksen jälkeen etikkaliemessä.
Risto Hakomäki
Lähteet:
Kansallismuseon vuonna 1986 tekemä video nahkiaisen pyynnistä
Nahkiaisten salattu elämä Yle Areenassa
Nahkiaisten paistoa Kymijoella
Sirelius U. T. 1908. Suomalaisten kalastus III.