Joululintu Saarijärveltä ja Mäntyharjulta
Kuukauden esine - Joulukuu 2003
Puinen joululintu on ollut laajalti tunnettu joulunajan koriste sekä Pohjoismaissa että Keski-Euroopassa. Suomalaiseen jouluperinteeseen joululinnut kotiutuivat lännestä, mutta ne levisivät sittemmin kotiteollisuustuotteina kautta maan.
Perinteisesti joululintu ripustettiin riippumaan katosta joko pöydän keskikohdalle tai ikkunan läheisyyteen iloisen sanoman, suojeluksen ja siunauksen tuojana.
Joululintu on tunnettu useilla eri nimillä kuten kattokäki, kasteen kyyhkynen ja rauhan kyyhkynen. Kyyhkysen hahmoista joululintua on pidetty Pyhän Hengen vertauskuvana. Joululinnussa on nähtävissä yhtymäkohtia myös vanhaan kansanuskoon, missä linnuilla oli merkittävä rooli muita eläimiä viisaampina, tulevaisuutta ennustavina, maan ja taivaan välillä toimivina sanansaattajina. Lintuja pidettiin myös kasvillisuuden herättäjinä, kevään ja lämmön tuojina sekä hyvän sadon takaajina.
Jo lähes katoamassa ollut joululintujen valmistustaito alkoi elpyä 1900-luvun puolivälissä. Yhdessä Tuomaan ristin kanssa joululinnut edustavat yhä tänäkin päivänä puukonkäsittelytaidon mestarinäytteitä.
Kuvassa kaksi joululintua Suomen kansallismuseon kokoelmista. Suurempi linnuista on 1800-luvulta Saarijärveltä, pienempi on valmistettu Mäntyharjulla vuonna 1961. Molemmat linnut on valmistettu yhdestä puusta.
Raila Kataja