Luuluistimet Björköstä

Kuukauden esine - Marraskuu 2003

Marraskuun kuukauden esineenä ovat Björköstä Vaasan saaristosta peräisin olevat luuluistimet.

Luistimet olivat hyvin pitkään käytössä talvisen meren jäällä liikkumisen apuvälineinä. Ruotsissa sekä mahdollisesti myös meillä niitä käytettiin jo viikinkiajalla, ja käyttö jatkui Suomen puolella aina 1900-luvun alkuun saakka länsirannikolla mm. Vaasan ja Rauman seudulla.

Luistimet oli tehty naudan tai hevosen reisiluusta. Luistimet tehtiin siten, että luistimen etupäähän muodostui kaareva "nokka". Luun toinen sivu oli veistetty niin, että se sopi saappaan anturaa vasten paremmin. Toinen puoli eli "teräpuoli" oli tasoitettu sileäksi ja pyöreäksi.

Luuluistimia oli kahta lajia, reiällisiä ja reiättömiä. Aloittelijoilla oli reikien läpi pujotettu nahkahihnat tai narut, joilla luistimet kiinnitettiin jalkineeseen nilkan ja varpaiden ympäri. Taitavammat luistelijat pärjäsivät ilman hihnoja, joten luistimia ei kiinnitetty millään lailla. Niiden päälle vain noustiin ja työnnettiin itseä eteenpäin erityisellä luistinkepillä, samanlaisella, jota nykyajan retkiluistelijatkin käyttävät.

Keppiä käytettiin aina oli luistimissa hihnat tai ei, sillä luistimilla ei potkittu samalla lailla kuin nykyään luistellessa, vaan eteenpäin meno perustui sauvalla lykkimiseen. Rautapiikillä varustettua sauvaa työnnettiin joko jalkojen välistä tai sivuilta molemmin käsin sauvasta kiinni pitäen. Sauva oli tärkeä myös jään vahvuutta koeteltaessa ja jäihin pudotessa.

Varsinkin hihnattomilla luuluistimilla oli hankala luistella. Tätä kuvastaa hyvin Raumalta on merkitty muistiin tarina miehestä, jonka takkiin tarttui meren jäällä tuuli ja vei hänet aina Tukholmaan saakka, koska luistimilla ei voinut kääntyä.

Risto Hakomäki

Luuluistimet
Luuluistimet 1800-luvulta Björköstä, Vaasan saaristosta.