Presidentti Tarja Halosen virkaanastujaispuku

Kuukauden esine - Syyskuu 2022

Presidentti Tarja Halonen lahjoitti Suomen kansallismuseolle kaksiosaisen mustan puvun, jota hän käytti virkaanastujaisissaan. Myös vaatteet ovat vallan symboleja, jotka liittyvät valtiollisen ja poliittisen historian käännekohtiin.

Tarja Halosella oli takanaan pitkä ja merkittävä poliittinen ura, kun hänet valittiin Suomen tasavallan presidentiksi vuonna 2000. Halonen astui presidentin virkaan ensimmäisenä naisena Suomessa.

Kun vaalien tulos oli selvä, muistan työväentalolla sen hetken, kun sinne tulvi ihmisiä aivan valtavasti. Lapsia ja aikuisia ja hyvin paljon naisia. Ja sitten naisilta tuli tämä [viesti], että tämä on tärkeää. Ja esimerkiksi pikkutytöille tämä oli aivan tavattoman tärkeä asia. Presidentti Tarja Halonen 27.1.2022

Presidentin juhla-asu uusiksi

Presidentin juhla-asu valtiollisissa tilaisuuksissa oli Tarja Halosen kausiin asti frakki. Naisen frakkia vastaava asu on iltapuku. Sellaista ei käytetä päivätilaisuuksissa, joten Halonen päätyi käyttämään virkaanastujaisissaan villakankaasta valmistettua kaksiosaista pukua. Se vastasi akateemisissa päivätilaisuuksissa käytettävää asua.

Oli hyvin käytännöllinen [kysymys], että miten nainen pukeutuu tähän virkaanastujaistilaisuuteen.

Virkaanastujaispuvun suunnitteli Ilona Pelli. Mielestäni hyvin minun makuni mukainen puku tuli, vaikka se tehtiin hyvin nopeasti. Hän suunnitteli oma-aloitteisesti myös tähän sopivan pitkän mustan takin. Ja se tuli kyllä tarpeeseen. Presidentti Tarja Halonen 27.1.2022

Virkaanastujaispäivänä 1.3.2000 oli vielä paikoin lunta maassa ja osa juhlallisuuksista, kuten kunniakomppanian tarkastus, tapahtui ulkona.

Puku ja kunniamerkit vallan symboleina

Tasavallan presidentti edustaa seremonioissa ja juhlatilaisuuksissa valtiota. Juhla-asuun kuuluu kunniamerkkejä, jotka korostavat presidentin korkeaa asemaa ja valtaa. Presidentiksi valittu saa Suomen kaikkien kolmen virallisen ritarikunnan kunniamerkit käyttöönsä aloittaessaan tehtävässään. Painavat ja kookkaat kunniamerkit on suunniteltu miesten juhla-asuihin.

Ne ovat niin painavia, että mikä tahansa naisen puku, ne venyttävät tai vetävät, ohuemman kankaan rikkovat. Minua varten sitten tosiasiassa teetettiin sellaiset ontommat, kevyemmät mallit. Mutta ei siihen ensihätään [virkaanastujaisiin] ehditty. Se on ollut sellainen tavallaan patalapun kaltainen kangas siellä sisäpuolella, johon ne kiinnitettiin, jotta ne eivät vetäneet sitä kangasta pahannäköiseksi. Presidentti Tarja Halonen 27.1.2022

Presidentti Halonen käytti ensimmäisissä virkaanastujaisissaan myös leveää keltaista nauhaa. Siitäkin tehtiin sittemmin kapeampi, naisen asuun sopivampi versio.

Kunniamerkit ovat vaikuttaneet presidentti Halosen juhla-asujen tyyli- ja materiaalivalintoihin, sillä kaikki kankaat eivät kestä kevyempienkään kunniamerkkien painoa.

Naispuolisella presidentillä se [puku] on aina vaan pohja näille vallan merkeille, jos niin voi sanoa. Näistä ritarikuntien merkeistä. Presidentti on kaikkien ritarikuntien [suur]mestari. Presidentti Tarja Halonen 27.1.2022

Juhla-asuun ja kunniamerkkeihin liittyvät haasteet ovat konkreettinen esimerkki siitä, mitä voi kohdata aloittaessaan tehtävässä, jossa ei aikaisemmin ole ollut moninaisia edustajia. Kun nämä vallan symbolit on mietitty uusiksi, on seuraavan naispuolisen presidentin tietä tältä osin tasoitettu.

Maria Ollila

Lähteet:

Haastattelu 27.1.2022, presidentti Tarja Halonen.

Suullinen tiedonanto esineen lahjoituksen yhteydessä 26.1.2022, palveluesimies Berit Mäkinen, Tasavallan presidentin kanslia.

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat: Kunniamerkkiopas 2019

Lisätietoja:

YLE Areena 1.3.1012: Tarja Halonen astuu virkaansa 2006

YLE Elävä arkisto 7.9.2007, päivitetty 10.3.2022: Presidentin virkaanastujaiset 2006

Presidentti Halosen elämäkerta Suomen kansallisbiografian verkkosivulla

2 puku ja kunniamerkit Soile Tirilä
Tasavallan presidentin kanslian palveluesimies Berit Mäkinen kertoi puvun lahjoituksen yhteydessä, että kunniamerkit kiinnitetään naisen asuun vasta, kun se on puettu. Jokaisen kunniamerkin paikka on tarkkaan määrätty. Ketju ommellaan muutamalla pistolla pukuun oikealle paikalleen ja irrotetaan ratkojalla. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.
3 IT162 Matti Kilponen
”Se on oikein mukava [puku]. - - - Ja pidän siitä, että siitä on tehty toispuolinen, mikä mukavalla tavalla tasapainottaa krasaaneja [rintatähtiä]. Presidentti Tarja Halonen 27.1.2022. Presidentti Halonen käytti pukua molemmissa virkaanastujaisissaan, seuraajansa Sauli Niinistön virkaanastujaisissa sekä esimerkiksi yliopiston tilaisuuksissa. Kuva: Matti Kilponen, Museovirasto.
4 puku ja kunniamerkit Soile Tirilä
Suomen kolme ritarikuntaa ovat Vapaudenristin ritarikunta (VR), Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta (SVR) ja Suomen Leijonan ritarikunta (SL). Virallisimmissa juhlissa presidentti kantaa SVR:n suuristiä ketjussa rinnalla ja Vapauden ristin suurristiä keltaisessa nauhassa. Rintatähdet kiinnitetään juhlapukuun vasemmalle puolen siten, että ylinnä on SVR:n rintatähti, alla vasemmalta lukien ovat VR:n ja SL:n rintatähdet. Presidentti Halosen kunniamerkit olivat Suomen kansallismuseolla lainassa kuvausta varten. Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.