Ateljee elamaa Kuva Ilari Jarvinen 11

Kesä Suomen kansallismuseon museoissa ja linnoissa – poimi vinkit kesän retkiin

Suomen kansallismuseon kahdeksan museota ja kaksi linnaa tarjoavat tänä kesänä näyttelyitä, tapahtumia ja valtavan määrän koettavaa ympäri Suomea. Kesäisin avoinna olevat Hvitträsk, Langinkoski, Vankila, Louhisaari ja Seurasaaren ulkomuseo ovat kaikki avoinna ainakin elokuun loppuun saakka – moni myös syyskuun puolelle. Kaikissa Suomen kansallismuseon kohteissa käy Museokortti.

Arabian Taideosastoyhdistyksen nykykeramiikkaa Hvitträskissä

Ateljee-elämää tuo Arabian Taideosastoyhdistyksen nykykeramiikan osaksi Hvitträskin ainutlaatuista ympäristöä. Tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa viettävän Arabian Taideosastoyhdistyksen taiteilijoilla on jokaisella oma uniikki tapansa lähestyä savea. Näyttelyn teokset ilmentävät saven ja sen poltetun muodon monia mahdollisuuksia.

Esillä on teoksia Jasmin Anoschkinilta, Marianne Huotarilta, Sakari Kannostolta, Pekka Paikkarilta, Heini Riitahuhdalta, Kristina Riskalta, Kim Simonssonilta, Caroline Slottelta, Kati Tuominen-Niittylältä ja professori Heikki Orvolalta.

Ateljee-elämää näyttely on avoinna Hvitträskissä syyskuun loppuun asti keskiviikosta sunnuntaihin klo 11–17.

Vankilan karu arki näkyy seinissä ja esineissä

Hämeen linnan vieressä sijaitseva entinen Hämeenlinnan lääninvankila on nykyään Suomen suurin vankilamuseo. Valmistuessaan vuonna 1871 se toimi Suomen ensimmäisenä sellivankilana.

Tänä kesänä Vankilassa jatkaa pieni näyttely vankilatatuoinneista. Näyttelyn päähenkilönä on muun muassa muusikko Remu Aaltonen. Jo pikkupoikana tatuointeja ihaillut Aaltonen otti ensimmäisen tatuointinsa, tähden, Katajanokan vankilassa. Tähti oli tyypillinen vankilatatuointi, ja sen sakaroita lisättiin vankilakertojen myötä.

Toinen Vankilan näyttelyistä esittelee sellejä ja esineitä, jotka kertovat karua kieltä vankilan arjesta. Nähtävillä on mm. erikoissellejä, vankien sauna, vaatevarasto ja sairaanhoitajan huone. Vankilan näyttely jatkuu pihalle asti, josta löytyy mm. kävelypiha-aitauksen eli kakun jäänteet.

Vankila on avoinna elokuun loppuun asti joka päivä klo 10–17.

Langinkosken keisarillisella kalastusmajalla tutustutaan kosken kalaisiin vesiin

Langinkoskella sijaitseva keisarillinen kalastusmaja tarjoaa tänä kesänä ohjelmaa kaikenikäisille. Kaikille avoimia yleisöopastuksia järjestetään 26.6.–13.8. päivittäin klo 14.

Kesän aikana järjestetään myös neljä Keisarin kalavedet -erikoisopastusta 28.6., 14.7., 17.7. ja 4.8. klo 12. Opastuksilla tutustutaan kalastuksen historiaan ja nykypäivään Langinkoskella. Oppaana toimii Kotkan matkailupalveluiden opas, kalatalousasiantuntija Teemu Tast.

Koululaisten kesälomien aikaan Langinkoskella on ohjelmaa kaikille lasten kanssa vieraileville. Keskiviikkoisin ja perjantaisin 30.6. asti lapset voivat lähteä seikkailulliselle omatoimikierrokselle oman aikuisen seurassa ja ratkoa Keisarin kadonneet kalat -mysteeritehtävän. Tehtävä päättyy pieneen askarteluhetkeen.

Lohen kalastajan lastenkierrokselle lähdetään keskiviikkoisin ja perjantaisin 5.7.–4.8. klo 12. Noin 5–11-vuotiaille soveltuvalla lastenkierroksella tutustutaan kosken kalalajeihin ja kalastukseen keisarin aikana.

Langinkoski on avoinna joka päivä 3. syyskuuta asti klo 11–18. Opastukset sisältyvät pääsymaksun hintaan. Alle 18-vuotiaille sisäänpääsy on aina ilmainen.

Majakkalaiva Kemi ja Jäänmurtaja Tarmo Suomen merimuseon museolaiturissa

Suomen merimuseon museolaiturissa sijaitsevien museolaivojen, Majakkalaiva Kemillä ja Jäänmurtaja Tarmolla voi osallistua ohjatulle opastukselle tai kiertää laivat omatoimisesti ja kohdata museo-oppaan.

Suomen viimeinen majakkalaiva, Kemi, avautui viime kesänä kolme vuotta kestäneen restauroinnin jälkeen ja löysi heti paikkansa kävijöiden suosikkikohteena. Majakkalaiva Kemi valmistui vuonna 1901 ja turvasi merenkulkua vuoteen 1974 asti eri puolilla Suomen rannikkoa. Tänä kesänä Majakkalaiva Kemillä järjestetään pääsymaksuun sisältyviä yleisöopastuksia maanantaisin klo 13.30–14. Yleisöopastukset jatkuvat 7.8. asti.

Jäänmurtaja Tarmolla pääsymaksuun sisältyviä yleisöopastuksia on 13. elokuuta asti tiistaista sunnuntaihin klo 13.30–14.30. Jäänmurtaja Tarmolla pääsee tutustumaan miehistön asuintiloihin ja laivan suureen höyrykoneeseen ja höyrykattiloihin. Vuonna 1907 Englannissa rakennettu alus oli mukana niin Venäjän Itämerenlaivastossa ensimmäisessä maailmansodassa kuin aseistettuna talvisodassa. Jäätä se mursi vuoteen 1970 asti.

Yhteislipulla molemmille laivoille

Kesäkaudella museolaivat ovat avoinna 13. elokuuta asti klo 10–18, keskiviikkoisin museolaivat sulkevat ovensa klo 20. Koulujen alkamisen jälkeen museolaivat ovat avoinna 15.8.–3.9. tiistaista sunnuntaihin klo 10–17 ja keskiviikkoisin klo 10–20, maanantaisin museolaivat ovat kiinni. Museolaivoille voi ostaa myös 8 euron hintaisen yhteislipun. Alle 18-vuotiaille on vapaa pääsy.

Pako Pompejista -näyttely Suomen merimuseossa

Vierailu museolaivoilla kannattaa yhdistää esimerkiksi tänä keväänä Suomen merimuseossa avautuneeseen Pako Pompejista -näyttelyyn. Pako Pompejista tuo esiin antiikin Rooman kaupunkien Pompejin ja Herculaneumin loiston, asukkaiden arjen ja kohtalon luonnonkatastrofin hetkellä. Samalla se kertoo harvoin kuullun tarinan Rooman laivaston uhkarohkeasta yrityksestä pelastaa kaupunkien asukkaat tuholta.

Näyttelyn yleisöopastuksia on tiistaista sunnuntaihin 27.6.–13.8. klo 12–12.30. Lisäksi kaikki 7–12-vuotiaat voivat osallistua ohjattuun työpajaan arkeologin hiekkalaatikolle. Kaivauksilla etsitään hiekan seasta luurangon luita ja esineitä. Arkeologin hiekkalaatikko on avoinna arkisin klo 11 ja 14.30.

Tamminiemessä astutaan Kekkosen aikaan

Tamminiemen huvila tunnetaan presidentti Urho Kekkosen virka-asuntona ja monien poliittisten neuvottelujen ja ratkaisujen näyttämönä. Tamminiemestä muodostuikin käsite Suomen poliittiseen elämään ja kielenkäyttöön. Huvilan voi nähdä sellaisena kuin se Kekkosen aikana oli. Sisustuksessa on kotimaisen designin lisäksi presidentinlinnaan ja Kekkosten aiempaan kotiin hankittuja esineitä.

Tamminiemi on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 1117, pääsymaksuun sisältyviä opastettuja kierroksia järjestetään klo 11, 12, 14 ja 16. Kierrokseen sisältyy myös käynti kuuluisalla Tamminiemen saunalla.

Seurasaari on tänä kesänä lasten: opastuksia, puuhapajoja, nykysirkustapahtuma, kesäaitta ja ilmainen sisäänpääsy kaikille alle 18-vuotiaille

Suomen suurin ulkomuseo Seurasaaressa tarjoaa tänä kesänä tekemistä erityisesti kaikille lasten kanssa vieraileville. Luvassa on opastuksia, nykysirkustapahtuma, puuhapajoja, kesäaitta ja ilmainen sisäänpääsy kaikille alle 18-vuotiaille. Seurasaaren ulkomuseoon on yli sadan vuoden aikana siirretty 88 rakennusta, jotka esittelevät suomalaista rakennus- ja asumiskulttuuria 1600-luvulta lähtien. Ulkomuseo on avoinna 15. syyskuuta asti. Lisätiedot Seurasaaren kesästä tämän linkin kautta.

Opastuksella Olavinlinnan torneihin

Tasatunnein Olavinlinnan sisäpihalta lähtevillä yleisöopastuksilla pääsee kiipeämään muutoin yleisöltä kiinni oleviin linnan torneihin. Opastukset sisältyvät pääsylipun hintaan.

Olavinlinnassa on tänä kesänä myös omia opastuksia lapsille. Kierroksella lapset pääsevät auttamaan linnan kekseliästä piika Kerttua kuningas Kustaa Vaasalle osoitetun luettelon toimittamisessa. Kierroksia järjestetään kesä- ja elokuussa 29.6., 3.8. ja 7.8. maanantaisin ja torstaisin klo 11.15 ja klo 12.30.

Kolmena elokuisena keskiviikkona 9.8., 16.8. ja 23.8. klo 15 Olavinlinnassa järjestetään Linnan kulisseissa -opastuksia, joissa pääsee tutustumaan linnaan tapahtumien näyttämönä.

Heinäkuun 16. päivä Olavinlinnassa ensimmäistä kertaa järjestettävässä Olavinlinna Goes Pride -tapahtumassa voi nähdä drag-esityksiä, lavarunoutta, livemusiikkia sekä rap-artisti ja transaktivisti Arion Raudesin ja palkitun lavarunoilija Nihkeän Akan. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen kansallismuseo, Savonlinnan Oopperajuhlat ja Olavinlinnan Ravintolat.

Olavinlinna on avoinna joka päivä, kesä- ja elokuussa klo 11–18, heinäkuussa klo 10–17.

Metsien kuninkaalliset -näyttely Hämeen linnassa

Metsien kuninkaalliset -näyttelyn pääosaan nousevat pohjolan humisevat metsät ja niiden kiistattomat valtiaat: karhu, susi, hirvi ja ilves. Jo vuosisatojen ajan tämä nelikko on ollut tarinoiden, uskomusten, mytologian ja heraldiikan aiheina. Jokaisella näistä on myös oma aikojen kuluessa rakentunut merkityksensä.

Näyttelyyn on saatu ensimmäistä kertaa esille yksi Suomen merkittävimmistä esihistoriallisista löydöistä, toukokuussa Kuusamosta löytynyt hirvenpääkirves. Lisäksi nähdään taiteilija Jenni Tieahon veistoksia ja Ossi Saarisen eläinvalokuvia. Näyttely on avoinna 28.1.2024 asti Hämeen linnassa. Lue lisää näyttelystä.

Kansallismuseossa outsider-taidetta, ukrainalaista kirjonta- ja käsityötaitoa, opastuksia, vintage-aarteita ja Lasten oma Leikin aika

Näyttelyitä, outsider-taidetta, ukrainalaista kirjonta- ja käsityötaitoa, vintage-aarteita, lasten omia opastuksia, tornikierros – Kansallismuseon kesä on täynnä nähtävää ja koettavaa niin aikuisille kuin lasten kanssa vieraileville.

Kolmen perusnäyttelyn lisäksi Kansallismuseossa on nähtävillä laaja outsider-taidetta esittelevä näyttely, Kesytön taide. Outsider-taiteilijat eivät noudata taiteen normeja, vaan sananmukaisesti tekevät taidetta, joka pikemminkin on kesytöntä, villiä ja ennen kaikkea tekijänsä mielikuvituksesta syntyvää.

Leikin aika ja aikamatkat lasten kanssa vieraileville

Kansallismuseon kolmannessa sijaitseva Leikin aika antaa noin 3–10-vuotiaille lapsille mahdollisuuden oppia historiaa leikin kautta. Keskiajan elämää voi kokeilla vaikkapa rakentamalla linnanmuuria, kalistelemalla miekkoja, kapuamalla hevosen selkään ja tutkimalla merta.

Lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13 kaikki 3–8-vuotiaat voivat lähteä Kansallismuseon aikamatkaajat -opastukselle yhdessä oman aikuisen seurassa. Opastuksella kuljetaan oppaan johdattamana nykypäivästä kohti historiaa ja testataan, millaisia taitoja tarvittiin ennen vanhaan.

Pääsymaksuun sisältyviä opastuksia päivittäin klo 15

Maanantaista lauantaihin klo 15 lähdetään kaikille avoimelle yleisöopastukselle ja nähdään oppaan valitsemat parhaat palat Kansallismuseosta. Sunnuntaisin klo 15 järjestettävillä yleisöopastuksilla tutustutaan Kesytön taide -näyttelyn teemoihin ja taiteilijoihin. Opastuksia järjestetään myös ruotsiksi ja englanniksi, katso tarkemmat ajankohdat.

Elokuussa Kansallismuseon pihapuistossa voi tehdä löytöjä, kun suosittu Vintage-tapahtuma järjestetään lauantaina 5.8. klo 11–16. Vintage-tapahtumaan voi myös itse saapua myymään vaatekaapin helmiä, teemaan sopivia sisustusesineitä sekä muita menneiden vuosikymmenten antiikkiaarteita.

Katso tästä kymmenen syytä vierailla Kansallismuseossa tänä kesänä.

Kansallismuseoon on vapaa pääsy alle 18-vuotialla. Perjantaisin klo 16–18 Kansallismuseoon on kaikilla vapaa pääsy. Kansallismuseossa käy myös Museokortti.

Louhisaaren kartanolinnassa kreivin aikaista tunnelmaa

Askaisten Maskussa sijaitsevan Louhisaaren kartanolinnan viimeisin restaurointityö on saatu päätökseen. Marsalkka C.G.E. Mannerheimin isoisän kreivi Carl Gustav Mannerheimin käytössä ollut kirjastohuone on avattu vuoden restaurointityön jälkeen yleisön nähtäväksi. Uusi värimaailma on poimittu marsalkan isoisän aikakaudelta, 1830–1850-luvuilta.

Louhisaaren kartanolinna on avoinna elokuun loppuun asti klo 10–17. Vaikka linna sulkee tuolloin ovensa, esitetään syyskuussa Elävät lähtevät, kuolleet jäävät -näytelmäkierrosta. Lokakuussa ohjelmistoon palaavat aiempina vuosina loppuunmyydyt kummituskierrokset. Lue lisää Louhisaaren kesästä.

Kaikissa Suomen kansallismuseon museokohteissa käy Museokortti.