Durga puja -alttari saapui museoon alkuperäisessä intialaisessa pakkauslaatikossaan. Jumalattaren sädekehä on irrotettava ja paikoilleen asetettuna se lisää veistoksen muhkeutta. Kuva: Pilvi Vainonen, Museovirasto.

Durga puja -alttari

Kuukauden esine - Elokuu 2018

Itsenäisyyden ajan kokoelmaan saatiin viime vuoden lopulla sekä monikulttuurista Suomea että merkittävää hindurituaalia avaava lahjoitus. Kyseessä on hindulaiseen jumalattaren kulttiin liittyvä alttari, joka oli vuosina 2012–2017 vantaalaisen Pujari Finland -yhdistyksen Durga puja -rituaalin keskeinen pyhä esine.

Kymmenpäiväinen Durgā-jumalattaren palvontaan liittyvä rituaali (puja) on suosittu muun muassa Bengalissa. Myös monet Pujari Finland -yhdistyksen jäsenet ovat kotoisin Intiaan ja Bangla Deshiin kuuluvalta bengalilaiselta kulttuurialueelta. Siirtolaisuuden myötä vuosittain järjestettävä Durga puja on levinnyt Etelä-Aasiasta myös muualle maailmaan.

Hindurituaalissa jumaluudet kutsutaan läsnä oleviksi ja palvottaviksi niitä edustavien veistosten välityksellä. Kokoelmaan saatu alttari jumalhahmoineen on moderni ja valmistettu lasikuidusta ja vanerista. Kultin alkuperäisillä harjoitusalueilla veistokset on perinteisesti tehty oljesta ja savesta. Ne tuhotaan rituaalin päätyttyä jokeen tai mereen upottamalla, ja näin jumaluudet lähetetään takaisin pyhille asuinsijoilleen.

Durga pujan keskushahmo on Durgā-jumalatar, joka edustaa ennen kaikkea pahalta suojelevaa äitiyttä. Hänet kuvataan tiikerillä tai leijonalla ratsastamassa ja monikätisenä pitelemässä aseita ja symboleita, joiden avulla hän torjuu mistä tahansa suunnasta tulevan uhan. Alttarikollaasissa jumalatarta ympäröivät muut jumaluudet, kuten Lakṣmī- ja Sarasvatī-jumalattaret, sekä Durgān lapset Kārttikēya vierellään joutsen ja riikinkukko ja norsupäinen Gaṇesha, suosiollisten aloitusten jumaluus, jota kunnioitetaan aina ensimmäiseksi. Durgā painaa vasemmalla jalallaan polvilleen vesipuhvelidemoni Mahisāsuraa, ja etualalla on demonin irti leikattua päätä kuvaava puhvelinpää symboloimassa hyvän voittoa pahasta.

Alttari katoksineen (pandal) saadaan syksyllä yleisön nähtäville, kun Kansallismuseon pop up -tilaan rakennetaan pienimuotoinen Durga pujaa esittelevä näyttely. Esille tulee myös muuta jumalattareen liittyvää esineistöä Kulttuurien museon kokoelmista. Näyttely ja sen oheisohjelma toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston museologian ja Etelä-Aasian tutkimuksen oppiaineiden kanssa. Durga puja on esillä 16.–28.10.2018.

Pilvi Vainonen

Img25 Small
Rituaaliveistoksia valmistetaan savesta. Bishnupur, Länsi-Bengali, Intia. Kuva: Pilvi Vainonen, Museovirasto.
Durga 1